RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.08.2023
Prima / Acte normative
Principiile fundamentale ale statisticii oficiale
Versiune tipar
 

Anul 2022 marchează 30 de ani de când Principiile fundamentale ale statisticii oficiale au fost dezvoltate și adoptate pentru prima dată la UNECE. Comisia de Statistică a Națiunilor Unite a adoptat aceste principii în 1994 la nivel global. Consiliul Economic și Social (ECOSOC) a aprobat Principiile fundamentale ale statisticii oficiale la nivel de politică în 2013; iar în ianuarie 2014 au fost adoptate de Adunarea Generală.

Principiile stau la baza tot ceea ce fac producătorii de statistici oficiale: de la metodele de colectare, prelucrare și stocare a datelor până la modalitățile prin care birourile de statistică difuzează statisticile și comunică cu cei care le folosesc. Prin marcarea acestei aniversări, oficiile de statistică din regiune recunosc importanța continuă și crescândă a Principiilor în ghidarea a ceea ce fac. După treizeci de ani, ele rămân un manifest colectiv pentru a servi societății cu informații imparțiale, relevante și exacte pentru a ghida deciziile.

Din ianuarie până în iunie 2022, Conferința Statisticienilor Europeni celebrează Principiile Fundamentale printr-o serie de campanii de comunicare conduse de țări, care spun o poveste comună despre importanța și impactul fiecărui Principiu Fundamental asupra societății și vieții de zi cu zi și de ce contează.

Toate țările, organizațiile, membrii comunității statistice și utilizatorii de statistici sunt bineveniți să participe la această sărbătoare comună. Împărtășește-ți experiențele și exemplele legate de principii pe platformele tale de socializare, site-uri web și alte puncte de vânzare, folosind hashtag-urile #FPOS30 (pentru campanie în general); #cesUNECE (pentru a se referi la Conferința Statisticienilor Europeni) și cuvintele complete„Principiile fundamentale ale statisticii oficiale” în postările de pe rețelele sociale ori de câte ori este posibil.

Statisticile oficiale oferă un element indispensabil pentru sistemul informațional al unei societăți democratice, furnizând guvernului, economiei și publicului date referitoare la situația economică, demografică, socială și a mediului înconjurător. În acest scop, statisticile oficiale care satisfac testul utilității publice vor fi calculate și puse la dispoziție, în condiții de imparțialitate, de către agențiile oficiale de statistică, pentru a onora dreptul cetățenilor de a avea acces la informațiile publice.     

Pentru a păstra încrederea în statisticele oficiale, agențiile de statistică trebuie să hotărască, în baza considerentelor strict profesionale, inclusiv a principiilor științifice și a eticii profesionale, asupra metodelor și procedurilor de colectare, prelucrare, stocare și prezentare a datelor statistice.

Pentru facilitarea unei interpretări corecte a datelor, agențiile de statistică trebuie să prezintă informații, în conformitate cu standardele științifice, cu privire la sursele, metodele și procedurile statistice.

Agențiile de statistică sunt îndreptățite să comenteze interpretările și întrebuințările eronate ale statisticilor.

Datele necesare în scopuri statistice pot fi preluate din toate tipurile de surse, fie din anchete statistice, fie din evidențe administrative. Agențiile de statistică trebuie să opteze asupra surselor având în vedere calitatea, termenele, costurile și sarcina de răspuns a respondenților.

Datele individuale colectate de agențiile de statistică în vederea elaborării statisticilor, indiferent dacă se referă la persoane fizice sau juridice, vor fi strict confidențiale și se vor utiliza exclusiv în scopuri statistice.

Legile, regulamentele și măsurile care guvernează sistemele statistice trebuie aduse la cunoștința publicului.

Coordonarea între agențiile de statistică dintr-o țară este esențială pentru asigurarea consecvenței și eficienței sistemului statistic.

Utilizarea de către agențiile de statistică din fiecare țară a conceptelor, clasificărilor și metodelor internaționale promovează consecvența și eficiența sistemelor statistice la toate nivelele oficiale.

Cooperarea bilaterală și multilaterală în domeniul statistic contribuie la îmbunătățirea sistemelor de statistici oficiale în toate țările.

Principiul_9.pngPrincipiul_10.png

 
Noutăți
14.06.2022
Video „Importanța utilizării standardelor internaționale - Principiul 9 din cele 10 Principii fundamentale ale statisticii oficiale"
Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea celor 10 principii fundamentale ale statisticii oficiale de către Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, alături de alte oficii de statistică, au dat curs invitației de a participa la campania de promovare pe plan internațional a acestor principii.
03.06.2022
Eveniment public organizat de BNS în cadrul campaniei mondiale de promovare a Principiilor Fundamentale ale Statisticii Oficiale
La data de 2 iunie 2022, Biroul Național de Statistică a organizat evenimentul public cu genericul „Aplicarea Principiului Fundamental al Statisticii Oficiale nr. 9 „Utilizarea standardelor internaționale” în Republica Moldova”. Acesta a avut loc în contextul campaniei de promovare pe plan internațional a Principiilor Fundamentale ale Statisticii Oficiale, care în acest an împlinesc 30 de ani de la adoptare de către Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite (UNECE).
24.05.2022
Biroul Național de Statistică - parte a campaniei mondiale de promovare a Principiilor Fundamentale ale Statisticii Oficiale
În 2022 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea de către Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite (UNECE) a Principiilor fundamentale ale statisticii oficiale. Cu ocazia acestei aniversări, a fost demarată campania de promovare pe plan internațional a celor 10 Principii fundamentale care stau la baza activității statistice ale țărilor lumii.
 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2024 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran