RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.08.2023
Prima / Noutăți
Noutăți - site-ul BNS
Versiune tipar
 
 
 
17.07.2020
Republica Moldova a prezentat primul Raport de Evaluare Națională Voluntară privind implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la Forumul Politici de Nivel Înalt al ONU
Evenimentul culminant pentru Republica Moldova a fost cea de-a 16-a sesiune a Forumului Politici de Nivel Înalt al ONU pentru dezvoltare durabilă, din anul 2020, organizată pe 16 iulie 2020, în cadrul căreia secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi, a prezentat oficial primul raport de Evaluare Națională Voluntară privind implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
18.12.2019
Au fost prezentate rezultatele revizuirii indicatorilor naționali de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă
Producătorii de date statistice oficiale și administrative, printre care reprezentanţi ai ministerelor de resort și instituțiilor publice, dar și specialiști din organizațiile non-guvernamentale, mediul academic, consultanți naționali și parteneri de dezvoltare, au participat în data de 17 decembrie curent, la un atelier de lucru privind rezultatele procesului de revizuire a indicatorilor de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă adoptați la nivel de țară.
22.01.2019
Biroul Național de Statistică a semnat un Memorandum de colaborare și un Acord de cooperare în cadrul Programului Generații și Gen
În perioada 22-23 ianuarie, curent, reprezentanții Biroului Național de Statistică participă la Atelierul de lucru regional axat pe Programul „Generații și Gen”, organizat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova în cooperare cu Oficiul Regional pentru Europa de Est, Asia Centrală al Fondului ONU pentru Populație și Oficiul de Țară al UNFPA în Republica Moldova. Atelierul are scopul de a facilita schimbul de experiență și de a împărtăși bunele practici ale țărilor care au realizat Studiul „Generații și Gen”, prin utilizarea datelor SGG pentru dezvoltarea politicilor în domeniul demografiei.
27.11.2018
În anul 2017 jumătate din toate resursele energetice din țară au fost consumate de către populație
În anul 2017 peste 50% din toate resursele energetice din țară au fost consumate de către populație. Consumul de energie în sectorul transporturilor a constituit 28% din consumul final energetic și doar 10% au fost consumate în sectoarele de comerț și servicii publice și 8% în sectorul industrial.
22.11.2018
Runda de instruire a utilizatorilor de date sensibile la dimensiunea de gen continuă
În perioada 22-23 noiembrie 2018, statisticienii Biroului Național de Statistică în calitate de traineri, continuă cursul de instruire cu genericul „Utilizarea statisticilor de gen”, care de această dată este destinat reprezentanţilor organizaţiilor societăţii civile active în domeniul promovării drepturilor femeilor şi asigurării egalităţii de gen.
18.07.2018
Actualizarea statutului indicatorilor ODD naționalizați
Astăzi, 18 iulie curent, la Biroul Național de Statistică s-a desfășurat prima ședință a grupului tehnic privind revizuirea statutului actual al indicatorilor de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă naționalizați în 2016. Specialiștii BNS urmează să evalueze indicatorii de dezvoltare durabilă produși de Birou din punct de vedere metodologic, conformitatea și disponibilitatea acestora conform cerințelor stabilite la nivel global.
11.07.2018
Atelier de lucru: Indicatorii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ce țin de agricultură și alimentație
În perioada 10-13 iulie, la Chișinău se desfășoară atelierul de lucru privind Indicatorii de Dezvoltare Durabilă din domeniul agricultură și alimentație. Pe durata a 3 zile, experți internaționali FAO au misiunea să faciliteze înțelegerea metodologiilor internaționale stabilite pentru monitorizarea indicatorilor de dezvoltare durabilă ce țin de agricultură și alimentație: nr.2 – Zero Foame; nr. 14 – Viața sub apă; nr. 15 – Viața pe pământ.
01.12.2017
Dezagregăm date ca să împuternicim egal femeile și bărbații ce aleg TIC
La data de 29 noiembrie, Biroul Național de Statistică, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, a prezentat rezultatele inventarierii indicatorilor statistici naționali relevanți pentru analiza participării femeilor și bărbaților în sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor.
15.09.2017
Seminar de nivel înalt „Calitatea statisticii oficiale: provocări și oportunități”
În perioada 13-15 septembrie, o delegație din partea Biroului Național de Statistică (BNS), condusă de Vitalie Valcov, director general al BNS a participat la lucrările Seminarului de nivel înalt cu tema: „Calitatea statisticii oficiale: provocări și oportunități” organizat de către Comisia Statistică a Uniunii Europene (EUROSTAT) în or. Minsk, Belarus.
19.07.2017
Misiunea ONU – Banca Mondială premergătoare elaborării Strategiei naționale de Dezvoltare Durabilă „Moldova 2030”
Directorul general adjunct al Biroului Național de Statistică, Iurie Mocanu, a avut o întrevedere cu delegaţia comună ONU – Banca Mondială, aflată într-o misiune de lucru la Chișinău în perioada 17-21 iulie 2017. Participanții au discutat despre lacunele identificate în procesul de naționalizare a indicatorilor de dezvoltare durabilă, printre care sunt lipsa multor indicatori globali în sursele naționale, accesul limitat la datele produse de autoritățile publice, insuficiența de dezagregări ale datelor.
23.06.2017
Directorul general al BNS a participat la cea de-a 65-a sesiune plenară a Conferinţei Statisticienilor Europeni
Directorul general al Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov, a participat la cea de-a 65-a sesiune plenară a Conferinţei Statisticienilor Europeni, urmată de Seminarul privind realizarea foii de parcurs UNECE pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
28.03.2017
Lansarea platformei Gender Pulse
La 28 martie 2017, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, lansează GenderPulse – primul instrument de vizualizare grafică interactivă, ușor de înțeles, a indicatorilor statistici sensibili la dimensiunea de gen. Astfel, cu un singur click, utilizatorii pot afla ce salarii au femeile în comparație cu bărbații în diverse sectoare ale economiei și cum au evoluat acestea de-a lungul timpului, sau care e starea de sănătate a femeilor și bărbaților din orașe și sate, sau care este raportul de gen în organele de luare a deciziilor și multe altele.
09.12.2016
Statisticieni, elaboratori de politici și reprezentanți ai societății civile au discutat dimensiunile multiple ale sărăciei în Republica Moldova și posibilitățile de măsurare a acestora
Reprezentanţi ai ministerelor din Moldova, deţintători ai surselor de date administrative, societăţii civile și partenerilor de dezvoltare au răspuns invitaţiei statisticienilor şi s-au întrunit pe 9 decembrie 2016 în cadrul atelierului de lucru privind măsurarea multidimensională a sărăciei în contextul Agendei de dezvoltare durabilă 2030.
16.06.2016
Revoluţia datelor: iată cum va realiza Republica Moldova Agenda de Dezvoltare 2030
Republica Moldova a realizat o cartografiere a datelor, care servește drept fundament pentru implementarea Agendei de Dezvoltare 2030. Exercițiul dat a fost desfăşurat de Cancelaria de Stat și Biroul Național de Statistică, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Exerciții pilot similare au loc în alte șapte țări, cu suportul PNUD.
 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2024 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran