RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.08.2023
Prima / Ziua Statisticianului
20 octombrie 2020 - Ziua Mondială a Statisticii
20 octombrie 2020 - Ziua Statisticianului în Republica Moldova
Versiune tipar
 

Cea de a 3-a Zi Mondială a Statisticii va fi sărbătorită în întreaga lume pe 20 octombrie 2020 cu tema:

Conectăm lumea cu datele în care putem avea încredere

Această temă reflectă importanța încrederii, a datelor oficiale, a inovației și a bunului public în sistemele statistice naționale.

Logo-ul și condițiile de utilizare

De ce sunt importante statisticile oficiale?

Cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii, care este marcată la 20 octombrie 2020, utilizatorii de date statistice vorbesc despre importanța statisticilor oficiale. 

 

 

Mesajul Secretarului General al ONU, António Guterres cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii 2020

În scrisoarea adresată șefilor de stat din 2 septembrie 2020, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, dl António Guterres, a invitat Guvernele, în calitate de producător principal, utilizator și beneficiar al statisticilor oficiale, să acorde sprijinul deplin acestui an Ziua Mondială a Statisticii. Secretarul general a reamintit despre rezoluția Adunării Generale 69/282, care solicita respectarea Zilei Mondiale a Statisticii în fiecare al 5-lea an.

Secretarul general a subliniat în scrisoarea sa că „sunt necesare date actuale, fiabile, în timp util și de încredere pentru a înțelege lumea în schimbare în care trăim”. El a menționat, de asemenea, că „pandemia Coronavirus fără precedent a sporit importanța datelor și statisticilor și a demonstrat cum conectarea datelor cu informațiile geospațiale ne poate ajuta să urmărim dinamica unei situații globale care se schimbă rapid”. Secretarul general a împărtășit că „la stabilirea acestei respectări, Adunarea (generală) a invitat toate statele membre, sistemul Națiunilor Unite și alte organizații internaționale și regionale, precum și societatea civilă, instituțiile de cercetare, mass-media și toți producătorii și utilizatorii statisticile, să contribuie pentru a evidenția valoarea statisticilor, pentru a face față provocărilor din timpul nostru.” Adunarea Generală este principalul organ deliberativ, de elaborare a politicilor și reprezentativ al Organizației Națiunilor Unite.

În mesajul adresat tuturor șefilor de stat, secretarul general a subliniat că „investiția în date și statistici este singura modalitate prin care vom putea lua deciziile necesare de a răspunde și de a ne recupera de la pandemia COVID-19 și de a continua să îndeplinim Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) până în 2030.

Textul întreg al mesajului este disponibil aici (versiunea engleză)

 

Reamintim că, în anul 2010, la data de 20 octombrie toate ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au celebrat în premieră Ziua Mondială a Statisticii, conform prevederilor Rezoluţiei Asambleei Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite A/RES/64/267, adoptată la 03 iunie 2010 în cadrul celei de-a 64-a sesiuni. În același an, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea nr. 934 din 8 octombrie 2010 „Cu privire la proclamarea sărbătorii profesionale Ziua Statisticianului”, conform căreia Ziua Profesională a Statisticianului urma a fi celebrată anual, la data de 20 octombrie.

 

Referințe utile

 
Noutăți
30.10.2020
Viziunea și prioritățile Sistemului Statistic Național discutate în cadrul unei reuniuni cu partenerii de dezvoltare
Biroul Național de Statistică, în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii oficiale și coordonator al Sistemului Statistic Național, împreună cu alte autorități publice a fost invitat să participe la reuniunea partenerilor de dezvoltare, organizată de oficiul Coordonatorului Rezident al ONU din Moldova, pentru a prezenta viziunea de dezvoltare în continuare a statisticii naționale. Ședința a avut loc pe 29 octombrie 2020, online.
23.10.2020
Lansarea platformei „Femeile lumii 2020. Tendințe și statistici” în cadrul Forumului Mondial al Datelor
Cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii, în perioada 19-21 octombrie s-a desfășurat Forumul Mondial al Datelor, care reunește experți în date și statistici, precum și utilizatori din guverne, societatea civilă, sectorul privat, donatori și agenții internaționale și regionale, comunitatea geospațială, mass-media, mediul academic și alte organisme. Experții și utilizatorii de date se adună pentru a stimula inovarea datelor, pentru a mobiliza sprijinul politic și financiar la nivel înalt pentru date și pentru a construi o cale către date mai bune pentru dezvoltare durabilă.
20.10.2020
Mesajul premierului Ion Chicu cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii și a sărbătorii profesionale Ziua Statisticianului
Astăzi este marcată sărbătoarea profesională Ziua Statisticianului, dar și Ziua Mondială a Statisticii, care se sărbătorește în statele lumii pentru a treia oară. Genericul Zilei Mondiale a Statisticii din acest an este „Conectăm lumea cu datele în care putem avea încredere”. Motoul dat este ca niciodată actual, întrucât anume încrederea în datele statistice asigură utilizarea largă și utilitatea statisticilor – scopul final al activității de zi cu zi al statisticienilor.
20.10.2020
20 octombrie 2020 - „Ziua Mondială a Statisticii”, „Ziua Europeană a Statisticii”, „Ziua Profesională a Statisticianului în RM”
Data de 20 octombrie 2020 este o dată importantă pentru domeniul statistic în întreaga lume. În această zi este celebrată cea de-a 3-a Zi Mondială a Statisticii, cu tematica „Conectăm lumea cu datele în care putem avea încredere”, o inițiativă a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
20.10.2020
VIDEO! De ce sunt importante statisticile oficiale?
Cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii, Vă invităm să vizionați mesajele utilizatorilor de date statistice despre importanța statisticilor oficiale.
20.10.2020
În contextul Zilei Mondiale a Statisticii, astăzi, a avut loc discuția publică “Perspectivele Statisticii Moldovei 2015-2020”
În cadrul evenimentului, Biroul Național de Statistică a prezentat cele mai importante realizări din ultimii 5 ani, care au fost posibile datorită asistenței tehnice și financiare a organizațiilor internaționale. Totodată, partenerii de dezvoltare invitați și-au împărtășit opiniile asupra impactului realizărilor în comun, dar și asupra importanței datelor statistice în timpul pandemiei Covid-19.
20.10.2020
QUIZ! De Ziua Mondială a Statisticii Vă invităm să Vă testați cunoștințele despre statisticile din Moldova!
De Ziua Mondială a Statisticii Vă invităm să Vă testați cunoștințele despre statisticile din Moldova.
 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2024 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran