14.12.2015 Publicaţia "Rezultatele anchetei structurale în întreprinderi" a fost plasată
Publicaţia prezintă rezultatele activităţii întreprinderilor (inclusiv mici şi mijlocii) obţinute în urma prelucrării datelor Anchetei structurale în anul 2014, realizată prin metoda cercetărilor prin sondaj. Ancheta structurală conţine o totalitate de indicatori, prin intermediul cărora se caracterizează întregul sistem productiv şi comercial al întreprinderii.
10.12.2015 Este plasat "Buletinul statistic trimestrial, ianuarie-septembrie 2015"
Buletinul conţine date sub formă de tabele vizînd principalii indicatori statistici în dinamică (pe ani, trimestre şi luni), ce caracterizează situaţia socială, economică şi demografică a ţării. Se prezintă informaţia vizînd situaţia social-economică a ţărilor CSI. Pentru indicatorii de bază sînt expuse precizări metodologice.
Termenul limită de depunere a documentelor - pînă la 21 decembrie 2015.
Biroul Naţional de Statistică anunţă desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul Direcţiei generale pentru statistică a Mun. Chişinău.
Data limită de prezentare – pînă la 21 decembrie 2015.
Biroul Naţional de Statistică anunţă desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul Direcţiei statistica comerţului exterior şi serviciilor de piaţă, Direcţiei statistica demografică şi recensămîntul populaţiei, Secţiei Metode Statistice şi Secţiei administrare şi achiziţii.
08.12.2015 "Anuarul Statistic al Republicii Moldova", ediţia 2015, plasat pe pagina web
Anuarul este structurat în 24 de capitole şi include circa 500 de tabele şi grafice, care cuprind un volum sporit şi complex de informaţii din diverse domenii de activitate: geografia şi mediul înconjurător; populaţie; forţa de muncă; veniturile şi cheltuielile populaţiei; preţuri; locuinţe; învăţămînt şi ştiinţă; ocrotirea sănătăţii; protecţia socială a populaţiei; cultură şi sport; turism; justiţie; conturi naţionale; industrie; resurse energetice şi de combustibil; agricultură; investiţii în active materiale pe termen lung şi construcţii; transporturi, poştă şi telecomunicaţii, tehnologii informaţionale; comerţ exterior; comerţ cu amănuntul şi servicii; finanţe; balanţa de plăţi; statistica internaţională.
30.11.2015 Publicaţia trimestrială "Situaţia social-economică a municipiului Chişinău în ianuarie-septembrie 2015" plasată pe pagina web
Ediţia dată conţine informaţii statistice privind situaţia economică, socială şi demografică a municipiului Chişinău. Publicaţia conţine indicatori statistici vizînd: industria, agricultura, investiţiile în active materiale pe termen lung şi construcţii, transporturile, comunicaţiile, turismul, comerţul interior de bunuri şi servicii, asigurări, remunerarea muncii, forţa de muncă şi şomajul, situaţia demografică, infracţiuni.
30.11.2015 A fost plasată culegerea statistică "Balanţa energetică a Republicii Moldova", ediţia 2015
Culegerea cuprinde informaţii detaliate privind crearea resurselor primare şi totale de energie, distribuţia şi consumurile energiei finale pe principalele activităţi economice şi ramuri ale industriei, cît şi caracteristica utilajului energetic: puterea instalată a centralelor electrice, consumul de combustibil pentru producerea energiei electrice şi energiei termice.
27.11.2015 Masa rotundă: Strategia de dezvoltare a sistemului statistic național 2016-2020
Astăzi, 27 noiembrie 2015, Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite a organizat o masă rotundă în cadrul căreia a fost prezentată Strategia de dezvoltare a sistemului statistic naţional 2016-2020.
25.11.2015 Publicaţia ”Statistica teritorială” a fost plasată pe pagina web
Publicaţia „Statistica teritorială” cuprinde informaţie vizînd situaţia social-economică şi demografică în profil teritorial (regiuni de dezvoltare/municipii, raioane şi zone statistice) în perioada anilor 2010-2014. Este de menţionat, că publicaţia de faţă prezintă indicatorii principali în profil teritorial din diverse domenii sub formă de hărţi, 45 la număr, pentru a facilita utilizarea datelor statistice şi a le prezenta într-o formă mai accesibilă şi atractivă tuturor categoriilor de utilizatori.
20.10.2015 Astăzi 20 octombrie 2015 toate ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite celebrează Ziua Mondială a Statisticii
Această sărbătoare a fost oficializată în plan internaţional prin rezoluţia Adunării Generale a ONU A/RES/69/282, iar importanța datelor statistice pentru procesul de luare a deciziilor bazat pe dovezi a fost accentuată prin adresarea Secretarului General al ONU, Dl Ban Ki-moon la 19 august 2015 şefilor de state prin care el recunoaşte „importanţa fundamentală a capacităţii statistice naţionale durabile pentru a produce statistici şi indicatori credibili şi oportuni”. Această adresare sensibilizează valoarea statisticii la cele mai înalte niveluri politice.
19.10.2015 Anunţ către reprezentanţii mass-media!
Biroul Naţional de Statistică organizează marţi, 20 octombrie, conferinţa de presă cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Statisticii în Republica Moldova. Reprezentanții mass-media sînt așteptați la conferinţă, care va avea loc în incinta BNS: str. Grenoble 106, sala mare, et. 8. ora 10:00.
19.10.2015 ONG-urile care promovează drepturile femeilor au învățat cum să utilizeze statisticile de gen
Evenimentul dat a avut drept scop îmbunătăţirea capacităţilor și abilităților practice ale reprezentanţilor societăţii civile privind utilizarea statisticilor de gen în activitatea de promovare și pledoarie a egalităţii de gen, dar și la analiza şi monitorizarea politicilor/ programelor statului în domeniu. Instruirea a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Statisticii, celebrată pe 20 octombrie 2015 sub sloganul „Statistici mai bune pentru o viaţă mai bună".
12.10.2015 Conferinţa ”Statistici locale şi regionale mai bune pentru o viaţă mai bună”
Marţi, 20 octombrie 2015, cu ocazia Zilei Mondiale a Statisticii, Biroul Naţional de Statistică şi Academia de Studii Economice din Moldova, cu suportul proiectului ”Îmbunătăţirea statisticii regionale în Republica Moldova,” organizează Conferinţa ”Statistici locale şi regionale mai bune pentru o viaţă mai bună”.
Biroul Naţional de Statistică, în colaborare cu PNUD şi UN Women, invită reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile, active în domeniul promovării drepturilor femeilor şi asigurării egalităţii de gen, să participe la cursul de instruire “Utilizarea statisticilor de gen”, organizat în cadrul Proiectului comun ONU „Consolidarea sistemului statistic naţional”. Evenimentul dat are drept scop îmbunătăţirea capacităţilor şi abilităţilor practice ale reprezentanţilor societăţii civile privind utilizarea statisticilor de gen în activitatea de promovare şi pledoarie a egalităţii de gen, dar şi la analiza şi monitorizarea politicilor/ programelor statului în domeniu.
Data desfăţurării interviului - 16 septembrie 2015 la ora 10:00.
Biroul Naţional de Statistică anunţă lista candidaţilor admişi la interviu.
10.09.2015 Publicaţia trimestrială "Situaţia social-economică a municipiului Chişinău în ianuarie-iunie 2015" plasată pe pagina web
Ediţia dată conţine informaţii statistice privind situaţia economică, socială şi demografică a municipiului Chişinău. Publicaţia conţine indicatori statistici vizînd: industria, agricultura, investiţiile în active materiale pe termen lung şi construcţii, transporturile, comunicaţiile, turismul, comerţul interior de bunuri şi servicii, asigurări, remunerarea muncii, forţa de muncă şi şomajul, situaţia demografică, infracţiuni.
10.09.2015 "Buletinul statistic trimestrial, ianuarie-iunie 2015" plasat pe pagina web
Buletinul conţine date sub formă de tabele vizînd principalii indicatori statistici în dinamică (pe ani, trimestre şi luni), ce caracterizează situaţia socială, economică şi demografică a ţării. Se prezintă informaţia vizînd situaţia social-economică a ţărilor CSI.
26.08.2015 A fost plasată publicaţia statistică "Aspecte privind nivelul de trai al populaţiei în 2014"
„Aspecte privind nivelul de trai al populaţiei în 2014” este o publicaţie statistică anuală, ce conţine informaţie privind nivelul de bunăstare al populaţiei şi în special, a veniturilor, cheltuielilor, condiţiilor de trai, posedarea mărfurilor de folosinţă îndelungată, consumului în gospodărie etc. Informaţia prezentată în publicaţia dată este o generalizare a rezultatelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC) pentru anul 2014.
Termenul limită de depunere a documentelor - 07 septembrie 2015
Biroul Naţional de Statistică anunţă desfășurarea concursului pentru ocuparea funcţiei publice vacante
11.08.2015 Cercetarea statistică "Tranziţia de la şcoală la muncă în Republica Moldova", ediţia 2015 plasată pe pagina web
Cercetarea statistică permite utilizatorilor să evalueze, în primul rând, caracteristicile tinerilor, care se află încă în şcoală, care sunt ocupaţi (inclusiv pe cont propriu), care sunt şomeri sau se află în afara forţei de muncă din alte motive, decât instruirea / învăţătura în cadrul sistemului de educaţie. Cercetarea statistică "Tranziţia de la şcoală la muncă" este un modul complementar, ataşat Anchetei Forţei de Muncă care s-a realizat în luna martie 2015.
31.07.2015 A fost plasată pe pagina web publicaţia statistică "Educaţia în Republica Moldova" ediţia 2015
Publicaţia conţine principalii indicatori statistici ce caracterizează sistemul de învăţămînt din ţară în perioada 2000-2014. Datele sînt prezentate pe niveluri educaţionale: preşcolar, primar, secundar general, secundar profesional, mediu de specialitate, superior, doctorantura şi postdoctorantura.
23.07.2015 Şedinţa Consiliului Coordonator al proiectului STATREG
La data de 15 iulie 2015 a avut loc a doua şedinţă a Consiliului Coordonator al proiectului STATREG la care a fost aprobat primul raport intermediar. Liderul echipei, José Cervera, a prezentat activităţile desfăşurate de la începutul proiectului cît şi cele care urmează a fi implementate.
08.07.2015 Partajarea de experienţă pentru statisticienii din Republica Moldova
În perioada 7-9 iulie reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică efectuează o vizită de studiu la Statistica Lituaniei. Statistica Lituaniei a gazduit 12 reprezentanţi ai Biroului Naţional de Statistică: Directorul General al BNS - Dna SPOIALĂ Lucia şi şefi de direcţii responsabili de producerea de statistici, economie şi finanţe, resurse umane, diseminarea informaţiei statistice, infrastructură statistică, coordonatori de colectare a datelor statistice şi a altor specialişti.