09.12.2019 Misiunea de consultanţă cu privire la estimarea populației cu reședință obișnuită pe medii de reședință și în profil teritorial
În perioada 2-6 decembrie curent, la Biroul Național de Statistică, s-a desfășurat misiunea de consultanță a expertului internațional Eliahu Ben Moshe, doctor în științe statistice și demografice. Scopul misiunii a fost de a analiza progresul la zi privind utilizarea numărului populației cu reședință obișnuită la recalcularea indicatorilor socio-economici în câteva domenii, precum și activitățile pregătitoare pentru estimarea populației cu reședință obișnuită, pe medii de reședință și în profil teritorial.
09.12.2019 Şedinţa Comitetului de coordonare a Proiectului Comun ONU privind activitățile întreprinse în 2019 și prioritățile pentru 2020
Joi, 5 decembrie curent, în incinta Biroului Național de Statistică s-a desfășurat şedinţa de totalizare a Comitetului de coordonare a Proiectului Comun ONU, „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional”, implementat de BNS în parteneriat cu 5 agenții ale Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova, inclusiv Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii și Organizația Internațională a Muncii.
28.11.2019 A fost plasată culegerea statistică "Balanţa energetică a Republicii Moldova", ediţia 2019
„Balanța energetică a Republicii Moldova” reprezintă o culegere statistică amplă, care prezintă indicatorii statistici privind formarea resurselor primare și generale de energie, distribuţia şi consumurile energetice finale pe principalele activităţi ale economiei naţionale, în perioada anilor 2015-2018.
Termenul limită de depunere a documentelor este până la 4 noiembrie 2019
Biroul Naţional de Statistică anunţă concurs cu privire la ocuparea funcţiilor vacante în cadrul BNS.
17.10.2019 Seminar de instruire pentru colectarea de date georeferențiate despre locuințe
În perioada 15-30 octombrie curent, la Biroul Național de Statistică se desfășoară seminarele de instruire privind utilizarea aplicației mobile de colectare a datelor georeferențiate referitor la clădirile și locuințele din țară. În cadrul seminarelor, operatorii de teren vor fi familiarizați cu aplicația mobilă în care vor înregistra datele colectate în teren, iar supervizorii acestora vor învăța procedurile de monitorizare prin aplicația web a procesului de colectare.
15.10.2019 La Geneva s-au desfășurat două evenimente importante de mediu
În perioada 2-4 octombrie 2019, la Geneva s-au desfășurat două evenimente internaționale importante de mediu. Este vorba despre atelierul regional privind Datele Deschise pentru mediu și cea de-a VI-a reuniune a Grupului de lucru al Convenției de la Aarhus privind accesul la informații, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție pe probleme de mediu.
Termenul limită de depunere a documentelor este pînă la 18 octombrie 2019
Biroul Naţional de Statistică anunţă concurs cu privire la ocuparea funcţiilor vacante în cadrul BNS.
25.09.2019 "Buletinul statistic trimestrial, ianuarie-iunie 2019" plasat pe pagina web
Buletinul conţine date sub formă de tabele vizând indicatorii statistici în dinamică, ce caracterizează situaţia socială, economică şi demografică a ţării. Se prezintă informaţia vizând principalii indicatori social-economici a ţărilor CSI. Pentru indicatorii de bază sunt expuse precizări metodologice.
24.09.2019 Seminarul de nivel înalt cu genericul „Next STEP in Statistical Cooperation” este organizat la Chișinău
Oficiul de Statistică al Uniunii Europene în cooperare cu Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa şi Asociația Europeană a Liberului Schimb, organizează în perioada 24-26 septembrie curent, la Chișinău, Seminarul de nivel înalt pentru țările din Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală cu genericul, „Următorul pas în cooperarea statistică”.
30.08.2019 A fost plasată publicaţia statistică "Aspecte privind nivelul de trai al populaţiei în 2018"
„Aspecte privind nivelul de trai al populaţiei în 2018” este o publicaţie statistică anuală, ce conţine informaţie privind nivelul de bunăstare al populaţiei şi în special, a veniturilor, cheltuielilor, condiţiilor de trai, posedarea mărfurilor de folosinţă îndelungată, consumului în gospodărie etc. Informaţia prezentată în publicaţia dată este o generalizare a rezultatelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice pentru anul 2018.
11.07.2019 Biroul Național de Statistică prezintă numărul revizuit al populației Republicii Moldova și datele despre migrația internațională
Conform datelor preliminare ale Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 2,68 milioane persoane cu reședință obișnuită. În ultimii ani locuitorii țării au fost masiv implicați în migrația internațională, astfel, în 2017, din țară au emigrat în jur de 160 mii persoane, iar 110 mii persoane au imigrat în țară, majoritatea dintre ei fiind migranții reîntorși.
28.06.2019 A fost plasată pe pagina web publicaţia statistică "Educaţia în Republica Moldova" ediţia 2019
Publicaţia conţine principalii indicatori statistici ce caracterizează sistemul de învăţămînt din ţară în perioada 2010-2018. Datele sunt prezentate pe niveluri educaţionale: educaţia timpurie, învățământul primar şi secundar general, învățământul profesional tehnic, învățământul superior, doctorat, statistica regională, date statistice conform ISCED 2011.
27.06.2019 "Buletinul statistic trimestrial, ianuarie-martie 2019" plasat pe pagina web
Buletinul conţine date sub formă de tabele vizând indicatorii statistici în dinamică, ce caracterizează situaţia socială, economică şi demografică a ţării. Se prezintă informaţia vizând principalii indicatori social-economici a ţărilor CSI. Pentru indicatorii de bază sunt expuse precizări metodologice.
25.06.2019 Procesul de recalculare a numărului populației cu reședința obișnuită
Astăzi, 25 iunie 2019, Biroul Național de Statistică a invitat specialiști în domeniul demografiei, sociologiei și statisticii din mediul academic și sectorul asociativ la o discuție informală despre procesul de recalculare a indicatorilor demografici, în particular a numărului populației cu reședința obișnuită, pentru perioada 2014-2017.
20.06.2019 Amânarea termenelor de diseminare a comunicatelor „Forța de muncă, ocuparea și șomajul” și „Veniturile și cheltuielile populației”
Biroul Național de Statistică informează că, comunicatele de presă „Forța de muncă, ocuparea și șomajul în trimestrul I 2019” și „Veniturile și cheltuielile populației în trimestrul I 2019” care urmau să fie diseminate pe data de 21 și 26 iunie 2019 respectiv, vor fi diseminate publicului larg după lansarea oficială, în luna iulie curent, a numărului populației cu reședința obișnuită recalculat în baza rezultatelor Recensământului populației și al locuințelor din 2014.
27.05.2019 Spartachiada angajaţilor din serviciile publice, ediţia a XVI-a
În perioada 24-26 mai 2019 s-a desfăşurat ediţia a XVI-a a spartachiadei Angajaţilor din Serviciile Publice la Campingul de la Vadul lui Vodă, organizată de către Asociaţia Sindicală Teritorială Chişinău SINDASP.
24.05.2019 Biroul Național de Statistică este furnizor de experiență pentru Comitetul de Stat pentru Statistică al Turkmenistanului
În perioada 23-24 mai curent, reprezentanta Comitetului de Stat pentru Statistică al Turkmenistanului, d-na Aida Ishhanova, șef-adjunct al Departamentului de statistică și analiză a gospodăriilor casnice, s-a aflat într-o vizită de studiu la Biroul Național de Statistică, în vederea obținerii experienței, dar și a celor mai bune practici ce urmează a fi implementate în scopul îmbunătățirii domeniului statistic - Nivelul de trai al populației.
28.03.2019 Ședința Consiliului Național pentru Statistică a fost astăzi convocată la BNS
Astăzi, 28 martie curent, Consiliul Național pentru Statistică s-a convocat în prima sa ședință în noua componență conform Hotărîrii Guvernului cu privire la Consiliul Național pentru Statistică aprobată în anul 2018. Ședința a fost prezidată de către directorul general al Biroului Național de Statistică care este și președintele Consiliului, dl Vitalie Valcov.
22.03.2019 "Buletinul statistic trimestrial, ianuarie-decembrie 2018" plasat pe pagina web
Buletinul conţine date sub formă de tabele vizând indicatorii statistici în dinamică, ce caracterizează situaţia socială, economică şi demografică a ţării. Se prezintă informaţia vizând principalii indicatori social-economici a ţărilor CSI. Pentru indicatorii de bază sunt expuse precizări metodologice.
05.03.2019 Publicaţia trimestrială "Situaţia social-economică a municipiului Chişinău în ianuarie-decembrie 2018" plasată pe pagina web
Ediţia dată conţine informaţii statistice privind situaţia economică, socială şi demografică a municipiului Chişinău. Publicaţia conţine indicatori statistici vizînd: industria, agricultura, investiţiile în active materiale pe termen lung şi construcţii, transporturile, comunicaţiile, turismul, comerţul interior de bunuri şi servicii, asigurări, remunerarea muncii, forţa de muncă şi şomajul, situaţia demografică, infracţiuni.
15.02.2019 "Anuarul Statistic al Republicii Moldova", ediţia 2018, plasat pe pagina web
Anuarul Statistic este unul din instrumentele tradiționale ale statisticii oficiale, care permite cunoașterea evoluției societății, ca fundament esențial în elaborarea tuturor politicilor publice. Anuarul cuprinde cele mai recente date statistice disponibile din diverse domenii, pentru caracterizarea economică și socială a țării în anul 2017, precum și evoluția din ultimii ani a principalilor indicatori economici. Anuarul statistic este structurat în 24 de capitole şi include circa 370 de tabele şi grafice. În fiecare capitol, pentru indicatorii de bază sunt expuse precizări metodologice.
22.01.2019 Biroul Național de Statistică a semnat un Memorandum de colaborare și un Acord de cooperare în cadrul Programului Generații și Gen
În perioada 22-23 ianuarie, curent, reprezentanții Biroului Național de Statistică participă la Atelierul de lucru regional axat pe Programul „Generații și Gen”, organizat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova în cooperare cu Oficiul Regional pentru Europa de Est, Asia Centrală al Fondului ONU pentru Populație și Oficiul de Țară al UNFPA în Republica Moldova. Atelierul are scopul de a facilita schimbul de experiență și de a împărtăși bunele practici ale țărilor care au realizat Studiul „Generații și Gen”, prin utilizarea datelor SGG pentru dezvoltarea politicilor în domeniul demografiei.
16.01.2019 A fost editat "Anuarul Statistic al Republicii Moldova", ediţia 2018
Anuarul reprezintă lucrarea de referinţă în sistemul publicaţiilor statistice ale Biroului Naţional de Statistică, o amplă şi laborioasă sinteză a informaţiilor privitoare la starea economico-socială a ţării, un instrument de lucru, indispensabil elaborării programelor de dezvoltare, atât pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cât şi pentru agenţii economici şi alţi vectori sociali. Anuarul statistic este structurat în 24 de capitole şi include circa 370 de tabele şi grafice. În fiecare capitol, pentru indicatorii de bază sunt expuse precizări metodologice. În partea finală a Anuarului sunt prezentate date privind statistica internaţională, ce permit compararea unor indicatori pentru Republica Moldova cu cei din alte ţări.
28.12.2018 Culegerea statistică „Resursele naturale şi mediul în Republica Moldova”, ediţia 2018, plasată pe pagina web
Publicaţia conţine date privind protecţia aerului atmosferic, utilizarea resurselor acvatice, existenţa resurselor funciare şi forestiere, formarea şi utilizarea deşeurilor de producţie şi consum, ariile naturale protejate, gospodăria de vânătoare, încălcări ale legislaţiei ecologice. La fel au fost incluse compartimentele privind calamitățile naturale și schimbarea climei.
27.12.2018 A fost editată publicaţia "Conturi Naţionale 2017 și Conturi Regionale 2013-2016"
Publicaţia include conturile naţionale nefinanciare pentru anul 2017, elaborate în conformitate cu metodologia Sistemului Conturilor Naționale a Organizației Națiunilor Unite, versiunea 2008 / Sistemului European de Conturi, versiunea 2010. Culegerea este structurată în 8 capitole ce se referă la: indicatorii macroeconomici; conturile consolidate; conturile pe sectoare instituţionale şi activităţi economice; produsul intern brut pe forme de proprietate, sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii; conturile economice integrate; produsul intern brut regional 2013-2016.