11.02.2022 Argumentele statisticii moldovenești
Interviu cu Oleg Cara, Director general al Biroului Național de Statistică, publicat la data de 11.02.2022 pe portalul Логос-пресс.
10.02.2022 Lucrările și cercetările statistice excluse în anul 2022
Ca urmare a optimizării sistemului de rapoarte statistice, în vederea reducerii presiunii informaționale asupra mediului de afaceri, în conformitate cu Programul de lucrări statistice pentru anul 2022 aprobat prin HG nr. 441 din 22.12.2021, au fost excluse 8 lucrări statistice, care cuprind 14 cercetări statistice.
31.12.2021 Buletin informativ al BNS pentru trimestrul IV 2021
Biroul Național de Statistică prezintă Buletinul informativ pentru trimestrul IV al anului curent, care conține cele mai importante noutăți și evenimente din activitatea desfășurată de către BNS în această perioadă.
30.12.2021 Publicaţia „Statistica teritorială”, ediția 2021, a fost plasată pe pagina web
Culegerea prezintă date statistice sub formă de tabele din următoarele domenii: organizarea administrativ-teritorială, mediul înconjurător, populația, forța de muncă, veniturile şi cheltuielile populaţiei, prețuri, locuinţe, educaţie, ocrotirea sănătăţii, protecţia socială, cultură și sport, turism, infracțiuni, Produsul Intern Brut Regional, industrie, agricultură, investiții în active imobilizate și construcții, transporturi, tehnologii informaționale, comerț interior, antreprenoriat.
30.12.2021 Culegerea statistică „Resursele naturale şi mediul în Republica Moldova”, ediţia 2021, plasată pe pagina web
Culegerea cuprinde informaţia care caracterizează existenţa şi utilizarea resurselor naturale, starea mediului în Republica Moldova. Conţine date privind existența și utilizarea fondului funciar, resurselor acvatice, energetice și substanțelor naturale utile, protecţia aerului atmosferic, schimbarea climei, biodiversitatea, formarea şi utilizarea deşeurilor, gospodăria de vânătoare, încălcări ale legislaţiei ecologice, etc.
29.12.2021 BNS continuă să avanseze în implementarea treptată a metodologiei Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS)
Pe 20-21 decembrie curent, Biroul Național de Statistică a organizat un atelier de lucru online al expertului Uniunii Europene (UE) cu privire la pregătirea implementării metodologiei Sistemului european de statistici integrate privind protecția socială (SESPROS) în Republica Moldova. În cadrul atelierului, reprezentanții BNS au prezentat activitățile realizate pe parcursul anului 2021, inclusiv schemele de protecție socială identificate la nivel național, precum și provocările întâmpinate la compilarea datelor în conformitate cu metodologia SESPROS.
29.12.2021 Procesul de estimare a numărului populației cu reședința obișnuită la nivel teritorial discutat cu comunitatea experților
La data de 28 decembrie 2021, Biroul Național de Statistică a invitat experții naționali în domeniul demografiei, sociologiei și statisticii din mediul academic și sectorul asociativ, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, furnizori de date și elaboratori de politici în domeniul populației și migrației, la o discuție în format online privind procesul de estimare a numărului populației cu reședința obișnuită la nivel teritorial, pentru perioada 2014-2021 (pentru anul 2021 - date provizorii).
28.12.2021 BNS a prezentat proiectul noului chestionar care vizează utilizarea TIC în întreprinderi
Biroul Național de Statistică a prezentat utilizatorilor interesați proiectul noului chestionar care vizează utilizarea TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) în întreprinderi, în conformitate cu cerințele Eurostat - organul de statistică al Uniunii Europene. În cadrul acestei activități, BNS a fost asistat de experta internațională, Virginia Balea, de la Institutul Național de Statistică, din România.
24.12.2021 „Anuarul Statistic al Republicii Moldova", ediţia 2021, plasat pe pagina web
Anuarul cuprinde date statistice disponibile din diverse domenii pentru caracterizarea economică și socială a țării în anul 2020, precum și evoluția din ultimii ani a principalilor indicatori. Datele pe unii indicatori sunt rectificate în comparaţie cu cele editate anterior, iar pentru anul 2020 la o serie de indicatori sunt provizorii şi în ediţiile ulterioare pot fi rectificate. Indicatorii relativi raportați la numărul populației au fost revizuiți în baza populației cu reședință obișnuită.
22.12.2021 Anuarul statistic „Chişinău în cifre", ediţia 2021, plasat pe pagina web
Anuarul statistic „Chişinău în cifre” este cea mai amplă publicaţie, care cuprinde date statistice vizând starea demografică, socială şi economică a municipiului. Actuala ediţie este structurată în 16 capitole, care cuprind informaţii din diverse domenii de activitate: date generale, populaţie, forța de muncă, veniturile și cheltuielile populației, învăţământ, cultură şi sport, ocrotirea sănătăţii şi protecţia socială, locuinţe şi utilităţi publice, protecţia mediului înconjurător, justiţie.
22.12.2021 Anunț de angajare
Biroul Național de Statistică anunţă concurs pentru suplinirea funcţiei vacante de operator de interviu.
Termenul limită de depunere a documentelor este până la 04 ianuarie 2022.
Biroul Naţional de Statistică anunță prelungirea concursului pentru ocuparea funcţiilor publice vacante în cadrul BNS.
16.12.2021 Grupul Tehnic pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a SSN 2022-2030 s-a reunit pentru a discuta obiectivele și direcțiile prioritare
Membrii Grupului Tehnic (GT) pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a sistemului statistic național (SNN) pentru perioada 2022-2030, din care fac parte reprezentanți ai ministerelor, altor autorități administrative centrale și locale, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, mediului academic, agențiilor ONU, Delegației UE ș.a., s-au întâlnit într-o nouă ședință pe data de 14 decembrie 2021.
10.12.2021 Pentru anul de raportare 2021, BNS va aplica un chestionar actualizat pentru ancheta structurală anuală
Biroul Național de Statistică (BNS) a finalizat revizuirea chestionarului anchetei structurale anuale (ASA), în conformitate cu cele mai recente cerințe europene privind statistica structurală a întreprinderilor. Expertul Peter Bøegh Nielsen, de la Institutul Național de Statistică din Danemarca a oferit asistență și expertiză BNS-ului în actualizarea chestionarului, care va fi pus în funcțiune pentru anul de raportare 2021.
03.12.2021 Chestionarul nr. 9-AGR disponibil în Ghișeul unic de raportare electronică
Biroul Național de Statistică anunță că începând cu 1 decembrie 2021, formularul statistic nr. 9-AGR „Utilizarea produselor de uz fitosanitar și introducerea fertilizanților chimici și naturali” este disponibil și în Ghișeul unic de raportare electronică www.raportare.gov.md.
01.12.2021 Culegerea statistică „Balanţa energetică a Republicii Moldova", ediţia 2021, plasată pe pagina web
„Balanța energetică a Republicii Moldova” reprezintă o culegere statistică amplă, care prezintă indicatorii statistici privind formarea resurselor primare și generale de energie, distribuţia şi consumurile energetice finale pe principalele activităţi ale economiei naţionale, în perioada anilor 2015-2020.
25.11.2021 Statistica educației evaluată de experți Eurostat
Producerea și diseminarea statisticii educației a fost evaluată de către un grup de experți ai Eurostat - oficiul de statistică al Uniunii Europene. Misiunea de evaluare sectorială a experților Gaetano Ferrieri și Irja Blomqvist s-a desfășurat în perioada 22-25 noiembrie curent.
22.11.2021 FAO oferă suport Biroului Național de Statistică în domeniul statisticii agriculturii
Biroul Național de Statistică beneficiază de asistență din partea Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Misiunea de lucru a expertului internațional FAO, Vasile Petre, s-a desfășurat în perioada 15-19 noiembrie la BNS și a avut drept scop acordarea consultanței în vederea efectuării calculelor tipologiei exploatațiilor agricole.