Roada medie a culturilor agricole în perioada de recoltare pînă la 1 septembrie 20101
Biroul Naţional de Statistică informează despre roada medie la hectar a culturilor agricole, reieşind din suprafeţele recoltate în întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier)2, în perioada de recoltare pînă la 1 septembrie 2010, care se prezintă prin următoarele date:
Roada medie la hectar, chintale | ||
2010 | în % faţă de 2009 | |
Cereale şi leguminoase boabe (cu excepţia porumbului) - total | 21,4 | 108 |
din care: | ||
grîu de toamnă şi primăvară | 23,5 | 110 |
orz de toamnă şi primăvară | 16,6 | 94 |
leguminoase pentru boabe | 13,6 | 117 |
Rapiţa de toamnă şi primăvară | 10,2 | 79 |
Legume de cîmp | 55,4 | 120 |
Fructe - total | 36,9 | 97 |
din care: | ||
sămînţoase | 47,7 | 83 |
sîmburoase | 28,5 | 117 |
Struguri - total | 23,7 | 80 |
Analiza roadei medii a culturilor agricole la un hectar în întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier)2 în profil teritorial arată, că cei mai înalţi indici la culturile cerealiere şi leguminoase pentru boabe (cu excepţia porumbului) au fost înregistraţi în regiunea de dezvoltare Nord - 25,5 chintale, în restul regiunilor de dezvoltare – 18,2-19,4 chintale.
Cea mai înaltă, faţă de nivelul mediu pe ţară, roadă la un hectar de grîu, de orz, de leguminoase boabe şi de rapiţă a fost înregistrată în regiunea de dezvoltare Nord – respectiv cu 15%, cu 25%, cu 21% şi cu 27%, de legume - în regiunea de dezvoltare Sud cu 6%, de fructe sîmburoase – în regiunea de dezvoltare Sud – cu 15%, dar cele sămînţoase - în regiunea de dezvoltare Nord – cu 10%.
Notă:
1 Informaţia este prezentată fără datele raioanelor din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender
2 Întreprinderile agricole cu personalitatea juridică şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste.Persoană de contact:
Elena Orlov
şef al Direcţiei statistica agriculturii şi mediului
tel. 40 30 22