Producţia globală agricolă în anul 2010*
Biroul Naţional de Statistică informează, că producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei) în anul 2010, conform estimărilor preliminare, a constituit în preţuri curente 19715 mil. lei, marcînd o creştere cu 7,9% (în preţuri comparabile ale a.2005) faţă de anul 2009. Majorarea producţiei globale agricole în a.2010 a fost determinată de creşterea faţă de anul precedent atît a producţiei animaliere cu 13,6%, cît şi a producţiei vegetale cu 5,2%.
Indicii volumului producţiei agricole în a. 2001 - 2010, %
Producţia principalelor produse agricole în gospodăriile de toate categoriile se prezintă astfel:
| Producţia, mii tone | Producţia agricolă în a. 20101,2 în % faţă de 2009 | Gradul de influenţă a producţiei asupra creşterii (+), descreşterii (-) producţiei agricole globale în 2010 faţă de 20091, % | ||
2008 | 2009 | 20101 | |||
Total producţia agricolă | x | x | x | 107,9 | 7,9 |
Producţia vegetală | x | x | x | 105,2 | 3,5 |
din care pe principalele tipuri: | |||||
cereale şi leguminoase boabe – total3 | 3169 | 2176 | 2428 | 110,8 | 2,0 |
din care: grîu3 | 1286 | 737 | 748 | 101,5 | 0,1 |
porumb pentru boabe | 1479 | 1141 | 1422 | 124,6 | 2,1 |
floarea soarelui3 | 372 | 284 | 383 | 134,1 | 2,0 |
sfeclă de zahăr3 | 961 | 337 | 824 | 2,4 ori | 1,4 |
tutun | 3,9 | 4,4 | 6,9 | 155,2 | 0,2 |
soia | 58 | 49 | 111 | 2,3 ori | 1,2 |
cartofi | 271 | 261 | 279 | 107,1 | 0,3 |
legume – total | 376 | 308 | 343 | 111,3 | 0,7 |
plante de nutreţ | 11 | 8 | 12 | 144,4 | 0,3 |
fructe, nuci şi pomuşoare – total | 370 | 308 | 321 | 105,0 | 0,2 |
struguri | 635 | 685 | 481 | 70,0 | -5,6 |
Producţia animală | x | x | x | 113,6 | 4,4 |
din care pe principalele tipuri: | |||||
vite şi păsări (în masă vie) | 110 | 128 | 154 | 121,4 | 3,6 |
lapte | 543 | 575 | 585 | 102,0 | 0,2 |
ouă (mil. buc.) | 562 | 640 | 725 | 113,1 | 0,5 |
Analiza impactului diferitor tipuri de producţie asupra ritmului de creştere a volumului fizic al producţiei agricole în anul 2010 faţă de anul 2009 indică, că influenţă pozitivă mai semnificativă a avut-o creşterea producţiei de vite şi păsări (în masă vie) (cu 21,4%), de cereale şi leguminoase boabe (cu 10,8%), floarea soarelui (cu 34,1%), sfeclă de zahăr (de 2,4ori), legume (cu 11,3%), care a generat majorarea producţiei globale agricole, corespunzător, cu 3,6%, cu 2,0%, cu 2,0%, cu 1,4% şi cu 0,7%.
În anul 2010 ponderea producţiei vegetale în total producţia agricolă a constituit 66% (în anul 2009 – 68%), din care de cereale şi leguminoase boabe – 18,9% (18,4%), culturi tehnice – 12,8% (9,6%), cartofi, legume şi bostănoase – 13,0% (12,9%), fructe şi pomuşoare – 3,9% (4,0%), struguri – 12,1% (18,7%). Producţiei animale i-a revenit 34% (în anul 2009 – 32%), din care de vite şi păsări – 18,8% (16,7%), lapte – 10,1% (10,7%), ouă – 3,9% (3,8%).
Creşterea producţiei vegetale în anul 2010 faţă de anul precedent a fost generată atît de majorarea suprafeţelor însămînţate, cît şi de creşterea roadei medii a principalelor culturi agricole. Astfel, producţia medie la un hectar a sfeclei de zahăr s-a majorat cu 84%, a soiei - cu 70%, porumbului – cu 22%, floarei soarelui – cu 20%, grîului – cu 9%, legumelor – cu 4%.
Majorarea şeptelului mediu anual de vite (bovinelor – cu 1,2%, porcinelor – cu 31,8%, ovinelor şi caprinelor – cu 2,0%), şi a productivităţii porcinelor în gospodăriile de toate categoriile, de asemenea creşterea efectivului de păsări cu 10,4% şi a productivităţii găinilor ouătoare cu 8% în întreprinderile agricole au generat sporirea producţiei principalelor produse animaliere şi producţiei animale în total.
Situaţia în profil pe categorii de gospodării indică, că 32% din volumul producţiei globale agricole revin întreprinderilor agricole, 19% – gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), 49% – gospodăriilor populaţiei. Ponderea înaltă a gospodăriilor populaţiei în producţia agricolă este determinată în special de cota importantă a producţiei animale în aceste gospodării ( circa 80% din total producţia zootehnică pe ţară).
În anul 2010, ca şi în anii precedenţi, întreprinderilor agricole le revine partea principală la producţia de rapiţă – 93%, sfeclă de zahăr – 86%, tutun – 82%, soia – 77%, floarea soarelui – 69%, cereale şi leguminoase pentru boabe (exclusiv porumb) – 68%. Totodată, în gospodăriile populaţiei sunt concentrate 73% din producţia de legume, 66% - de cartofi, 48% - de struguri şi 44% - de porumb, iar în gospodăriile ţărăneşti (de fermier) – 68% - de culturi bostănoase, circa 50% - de culturi furajere şi 40% - de porumb.
Note:
* Informaţia este prezentată fără datele raioanelor din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender
1 Conform estimărilor preliminare
2 Reieşind din calculele producţiei agricole în preţurile comparabile ale anului 2005
3 În masă după finisare
Persoană de contact:
Elena Orlov
şefa direcţiei statistica agriculturii şi mediului
tel. 40 30 22