20 octombrie – Ziua profesională a statisticienilor
Această sărbătoare a fost instituită în anul 2010 la iniţiativa Biroului Naţional de Statistică, care a avut drept temei declararea de către Asambleea Generală a ONU a Zilei Mondiale a Statisticii la 20.10.2010. Scopul acestei acţiuni a fost promovarea valorilor fundamentale în activitatea instituţiilor statistice, în primul rînd - de prestare a serviciilor informaţionale de calitate societăţii, pe baza integrităţii şi profesionalismului în statistică.
Guvernul Republicii Moldova a dat recurs invitaţiei Asambleei, care încuraja statele membre ale ONU să remarce Ziua Mondială a Statisticii într-o manieră potrivită şi să desfăşoare la nivel naţional evenimente de marcare a acestei sărbători.
Conform Hotărîrii nr. 934 „Cu privire la proclamarea sărbătorii profesionale Ziua Statisticianului” adoptate de Guvernul Republicii Moldova la 8 octombrie 2010, Ziua Statisticianului în Republica Moldova este marcată anual, la 20 octombrie.
Cu siguranţă, instituirea în Republica Moldova a Zilei profesionale a Statisticianului va alinia, pe de o parte Republica Moldova la bunele practici internaţionale, în primul rînd ale Uniunii Europene, iar pe de altă parte va consolida în timp imaginea şi locul pe care îl merită statistica într-o societate modernă.
Cu toţii recunoaştem faptul, că informaţia statistică serveşte fundamentării şi evaluării politicilor economice şi sociale, informării spectrului larg al utilizatorilor interni şi externi, contribuind astfel la asigurarea dezvoltării durabile a ţării, democratizării societăţii.
Sistemul statistic naţional este coordonat de către Biroul Naţional de Statistică ca autoritate centrală în domeniul statisticii, care coordonează şi nemijlocit produce informaţie statistică oficială privind situaţia economică, socială, demografică a ţării. Misiunea generală a statisticii oficiale, esenţială pentru o societate democratică, este aceea de a asigura date statistice credibile, relevante şi oportune, necesare societăţii în ansamblul ei. Rolul său devine din ce în ce mai important prin asumarea obligaţiilor şi responsabilităţilor de comensurare a impactului provocărilor majore cu care se confruntă societatea şi de a sprijini eforturile factorilor responsabili în luarea de decizii pertinente, bazate pe cunoaştere şi pe disponibilitatea datelor statistice.
De aceea colectarea datelor în scopuri statistice corespunde atît intereselor societăţii în general, cît şi a fiecărui respondent în parte. Numai într-o asemenea interpretare, statistica oficială a ţării îşi va putea consolida imaginea şi locul pe care îl merită într-o societate modernă.