Producţia globală agricolă în anul 2013
Biroul Naţional de Statistică informează, că producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei) în anul 2013, conform estimărilor preliminare, a marcat 138,3% faţă de anul 2012. Majorarea producţiei globale agricole a fost determinată de creşterea accentuată a producţiei vegetale - cu 61,8%, producţia animalieră a crescut cu 0,7%.
Indicii volumului producţiei agricole în a. 2007-2013 (în % faţă de anul precedent)
Producţia principalelor produse agricole în gospodăriile de toate categoriile se prezintă astfel:
| Producţia, mii tone | Producţia agricolă în a. 2013 în % faţă de 20121,2 | Gradul de influenţă a producţiei asupra creşterii (+), descreşterii (-) producţiei agricole globale în 2013 faţă de 20121, % | ||
2011 | 2012 | 20131 | |||
Total producţia agricolă | x | x | x | 138.3 | 38.3 |
Producţia vegetală | x | x | x | 161,8 | 38,0 |
din care pe principalele tipuri: | |||||
cereale şi leguminoase boabe – total3 | 2498 | 1206 | 2660 | de 2,2 ori | 22,0 |
din care: grîu3 | 795 | 495 | 1007 | de 2,0 ori | 6,6 |
porumb pentru boabe | 1468 | 572 | 1401 | de 2,5 ori | 13,3 |
floarea soarelui3 | 427 | 296 | 499 | 166,6 | 7,0 |
sfeclă de zahăr3 | 589 | 587 | 936 | 159,5 | 1,1 |
tutun | 5,4 | 2,9 | 2,2 | 76,4 | -0,1 |
soia | 79 | 48 | 65 | 134,4 | 0,5 |
cartofi | 351 | 182 | 239 | 131,5 | 0,8 |
legume – total | 362 | 231 | 292 | 128,8 | 1,6 |
fructe, nuci şi pomuşoare – total | 378 | 380 | 416 | 111,5 | 0,8 |
struguri | 595 | 506 | 612 | 121,0 | 2,2 |
Producţia animală | x | x | 100,7 | 0,3 | |
din care pe principalele tipuri: | |||||
vite şi păsări (în masă vie) | 161 | 164 | 166 | 100,9 | 0,2 |
lapte | 560 | 525 | 527 | 101,4 | 0,1 |
ouă (mil. buc.) | 705 | 622 | 617 | 99,2 | 0,0 |
1 Conform estimărilor preliminare
2 Reieşind din calculele producţiei agricole în preţurile comparabile
3 În masă după finisare
Analiza impactului diferitor tipuri de producţie asupra ritmului volumului fizic al producţiei agricole în anul 2013 faţă de anul 2012 indică, că influenţa pozitivă mai semnificativă a avut-o creşterea producţiei de cereale şi leguminoase boabe de 2,2 ori, floarea soarelui – cu 66,6%, sfeclă de zahăr – cu 59,5%, cartofi – cu 31,5%, legume – cu 28,8%, struguri – cu 21,0%, care a generat majorarea producţiei globale agricole, corespunzător, cu 22,0%, cu 7,0%, cu 1,1%, cu 0,8%, cu 1,6% şi cu 2,2%.
În anul 2013 ponderea producţiei vegetale în total producţia agricolă a constituit 72% (în anul 2012 – 62%), din care de cereale şi leguminoase boabe – 29,0% (18,0%), culturi tehnice – 17,6% (14,5%), cartofi, legume şi bostănoase – 8,0% (8,7%), fructe, nuci şi pomuşoare – 5,4% (6,7%), struguri – 9,1% (10,4%). Producţiei animale i-a revenit 28% (în anul 2012 – 38%), din care de vite şi păsări – 15,7% (21,5%), lapte – 8,1% (11,1%), ouă – 3,0% (4,2%). Creşterea producţiei vegetale (şi respectiv a ponderii acesteia în total producţia agricolă) în anul 2013 faţă de anul precedent a fost generată de creşterea roadei medii la toate culturile agricole. Astfel, producţia medie la un hectar de porumb a crescut de 2,5 ori, de soia – de 1,9 ori, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr – de cîte 1,8 ori, de grîu – de 1,7 ori, de orz – de 1,6 ori, de cartofi – de 1,3 ori.
Creşterea producţiei animaliere cu 0,7% a avut loc datorită majorării volumului producţiei de vite şi păsări cu 32,6% în întreprinderile agricole şi producţiei de lapte cu 1,5% în gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti (de fermier).
Situaţia în profil pe categorii de gospodării indică majorarea ponderii producţiei în întreprinderile agricole în volumul total al producţiei globale agricole. Aşadar, în anul 2013 ponderea producţiei întreprinderilor agricole a constituit 44% (în anul 2012 – 35%, în 2011 – 32%).
În anul 2013 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr – 94%, rapiţă – 92%, soia – 84%, floarea soarelui – 83%, tutun – 76% şi cereale şi leguminoase pentru boabe (exclusiv porumb) - 72%. Totodată, 85% din volumul total de cartofi şi legume, 73% de struguri, 66% de porumb pentru boabe, 97% de lapte, 65 % de carne, 60% de ouă au fost produse de gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti (de fermier).
Persoană de contact:
Elena Orlova
şef al direcţiei statistica agriculturii şi mediului
tel. 0 22 40 30 22