I. Introducerea chestionarelor
Au fost introduse 1.176.718 chestionare (toate tipurile de chestionare pentru gospodărie și persoană), sau 28,2% din numărul total de chestionare. Situația privind ponderea chestionarelor procesate pe raioane este prezentata in Figura 1. Astfel, în municipiile Chișinău, Bălți, raioanele Leova și Ungheni au fost procesate peste 90 la sută din chestionare. Introducerea datelor pentru celelalte raioane este în plină derulare.
Notă: În procesul de introducerea datelor sunt implicați 188 operatori, 10 supervizori și 2 specialiști analiști.
II. Validarea și editarea datelor
Începînd cu 13 iunie curent, a început misiunea expertului internațional, a dlui Anwer Ahmed Farhan, care a realizat următoarele activități în vederea proiectării sub-aplicației de editare-validare a datelor introduse: i) ajustarea dicționarului de introducere a datelor pentru facilitarea procesului de validare; ii) inițierea elaborării regulilor de editare și validare finală a informației din chestionarul privind persoanele (2P); iii) elaborarea algoritmului de calculare a numărului populației (de facto, de jure și cu reședință obișnuită).
Notă: Editarea și validarea datelor constă în identificarea răspunsurilor inconsistente și corectarea acestora în baza unor reguli predefinite. Scopul acesteia este de a asigura consistența datelor.
III. Ancheta de Control
În perioada 19 mai – 20 iunie, cu suportul expertului internațional, dna Ljubinka Popovska-Tosheva, au fost realizate activități privind analiza datelor din cadrul Anchetei de Control: i) elaborarea regulilor de unire și contrapunere a datelor cu cele din RPL, ii) validarea datelor și calcularea ratelor de concordanță a variabilelor, etc.
Notă: Ancheta de Control e o cercetare prin sondaj, total independentă față de recensămînt, care are drept scop evaluarea completitudinii unui recensămînt.
Expertiza internațională este oferită de către Fondul ONU pentru Populație și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.
Activitățile menționate vor continua în următoarele luni. BNS va informa publicul larg cu privire la procesarea datelor RPL o dată la două săptămîni.