Proiectul standardelor de calitate a vieții, aprobat în cadrul ședinței grupului de experți al Comitetului Executiv al CSI
Reuniunea grupului de experți al Comitetului Executiv al Comunității Statelor Independente (CSI), desfășurată la data de 19 februarie 2021, la Minsk, a avut pe ordinea de zi aprobarea proiectului „Standardele de calitate a vieții” și aprobarea acestuia în scopul coordonării informațiilor și datelor tuturor țărilor membre.
Întrunirea a avut loc în regim online de videoconferință, cu participarea reprezentanților din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Federația Rusă, Tadjikistan, Republica Moldova și Uzbekistan. Din partea Moldovei au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Biroului Național de Statistică (BNS), precum și experți din partea Comitetului Executiv CSI.
În cadrul evenimentului, Aurelia Spătaru, director general adjunct al BNS, s-a expus privind susținerea ajustărilor propuse de țările participante pe anumiți indicatori statistici incluși în proiectul standardelor de calitate a vieții.
Informăm că, standardul de calitate a vieții, susținut de statele membre ale CSI, asigură gradul de satisfacere a populației în conformitate cu posibilitățile economice ale statelor CSI. Standardele de calitate sunt utilizate pentru a rezolva probleme precum implementarea garanțiilor sociale de bază și a drepturilor cetățenilor și oferirea suportului pentru dezvoltarea sectorului social și a protecției cetățenilor.
Pentru o evaluare generală a situației din aceste state se utilizează o listă de indicatori statistici privind bunăstarea oamenilor și condițiile lor de viață, dezvoltată pe 10 domenii:
- Bunăstare
- Protecție socială a populației
- Populație și sănătate
- Educație
- Condiții de trai
- Calitatea produselor și serviciilor
- Situația ecologică
- Securitate juridică
- Cultură
- Cultură fizică și sport.
La finalul reuniunii au fost punctate concluzii și aprobat proiectul „Standardele de calitate a vieții”, care va fi ulterior inclus în agenda ședinței Consiliului Economic al CSI. Se așteaptă ca după aprobarea documentului, ministerele și departamentele interesate ale țărilor membre CSI, să ia în considerare prevederile acestuia atunci când elaborează concepte relevante, acte juridice naționale de reglementare și documente interguvernamentale multilaterale în cadrul CSI.