RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.08.2023
Prima / Noutăţi / Procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale a fost discutată în cadrul unei ședințe cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale
Procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale a fost discutată în cadrul unei ședințe cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale
27.06.2022
Versiune tipar

Procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale a fost discutată în cadrul
 unei ședințe cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale

Colaborarea în cadrul sistemului statistic național (SSN), în special privind procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale în corespundere cu prevederile Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială și a Hotărârii Guvernului nr. 51/2022 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale, a fost subiectul de discuții din cadrul ședinței organizate online, la data de 24 iunie curent.

La eveniment au participat directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, directorul general adjunct, Iurie Mocanu, șefi de direcții din cadrul BNS și reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice centrale din țară.

Participanții la ședință au fost familiarizați cu criteriile de selectare a entităților care pot avea statut de alți producători de statistici oficiale (APSO), care în comun cu Biroul Național de Statistică în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii și Banca Națională a Moldovei constituie SSN, și anume:

  1. Este o autoritate sau instituție publică;
  2. Este responsabilă de dezvoltarea și producerea de informație statistică, aceste responsabilități fiind specificate în cadrul normativ cu privire la organizarea și funcționarea acesteia, precum și cu privire la statistica oficială;
  3. Are capacitatea de a colecta, prelucra, sistematiza, centraliza, analiza, estima și a disemina informația statistică conform principiilor fundamentale ale statisticii oficiale.

La acest subiect, Oleg Cara a subliniat că criteriile privind calitatea de APSO reprezintă cerințe exhaustive ce urmează a fi întrunite cumulativ și asigurate de către entitățile vizate.

Unul din obiectivele discutate în ședință a fost prezentarea Chestionarului privind identificarea producătorilor de statistici oficiale, elaborat de BNS, inclusiv aspectele operaționale ce vizează procedura de atribuire a calității de APSO. În acest context, Iurie Mocanu a menționat că chestionarul privind identificarea producătorilor de statistici oficiale este instrumentul prin care entitatea – potențial APSO este evaluată conform criteriilor prevăzute în Regulamentul privind procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale, și anume din perspectiva (i) cadrului normativ de funcționare a instituției și responsabilitatea acesteia de producere și diseminare a datelor statistice și (ii) capacitățile instituției de a produce și disemina informația statistică conform principiilor fundamentale ale statisticii oficiale.

De asemenea, participanții la ședință au fost familiarizați cu drepturile, beneficiile și obligațiile APSO. Astfel, au fost punctate următoarele obligații:

  • Să respecte principiile fundamentale ale statisticii oficiale;
  • Să utilizeze definiții, clasificări, concepte și metodologii recomandate la nivel internațional;
  • Să transmită BNS-ului informația statistică de care dispune pentru a fi inclusă în seriile de date sau în publicațiile statistice;
  • Să coordoneze cu BNS metodologia de producere a statisticilor și diseminarea informației statistice oficiale.

Drepturile APSO enumerate se referă la:

  • Obținerea mandatului de colectare a datelor de la respondenți;
  • Utilizarea surselor de date administrative, inclusiv a datelor individuale;
  • Schimb de date, inclusiv date individuale pentru producerea de statistici oficiale prevăzute în Programul Anual de Lucrări Statistice aprobat prin Hotărâre de Guvern;
  • Asistență metodologică din partea BNS, programe de formare profesională continuă;
  • Participarea la evenimente naționale și internaționale în domeniul statisticii oficiale etc.

În același timp, APSO vor beneficia de statistici oficiale din domeniile respective produse cu respectarea principiilor fundamentale care oferă date calitative, fiabile, relevante și de posibilități de accesare a fondurilor internaționale, în special ale Uniunii Europene, pentru elaborarea și dezvoltarea de statistice oficiale.
  
Ca urmare a discuțiilor și propunerilor din partea celor prezenți la ședință, chestionarul urmează a fi ajustat și, ulterior, aprobat.
  
Conform Regulamentului privind procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 51/2022, instituția (entitatea) care intenționează să obțină calitatea de APSO depune o cerere conform formularului aprobat de BNS, la care se anexează documente și informații relevante privind activitatea de producere și diseminare a datelor statistice de către instituție.
 
Menționăm că, în conformitate cu art. 6, alin. (1) din Legea nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială, sistemul statistic național este format din următorii producători de statistici oficiale: Biroul Național de Statistică - autoritatea centrală în domeniul statisticii, Banca Națională a Moldovei și alți producători de statistici oficiale (APSO).

APSO_24_06.22_1.pngAPSO_24_06.22_2.png
APSO_24_06.22_3.pngAPSO_24_06.22_4.png
 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2024 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran