RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.08.2023
Prima / Noutăţi / BNS a prezentat realizările obținute în cadrul proiectului regional de cooperare statistică „Statistici prin parteneriatul estic” (STEP)
BNS a prezentat realizările obținute în cadrul proiectului regional de cooperare statistică „Statistici prin parteneriatul estic” (STEP)
04.07.2022
Versiune tipar

BNS a prezentat realizările obținute în cadrul proiectului regional de cooperare statistică
Statistici prin parteneriatul estic” (STEP)

Reprezentanții oficiilor naționale de statistică din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina au participat la evenimentul dedicat închiderii proiectului regional de cooperare statistică „Statistici prin parteneriatul estic” (STEP), finanțat de Uniunea Europeană, care s-a desfășurat online la data de 30 iunie curent.

În cadrul evenimentului țările au trecut în revistă activitățile proiectului STEP, realizate cu antrenarea experților din mai multe state membre UE, care au constat în desfășurarea atelierelor de lucru tematice, organizarea vizitelor de studiu (online), implementarea a noi anchete pilot, elaborarea publicațiilor regionale, desfășurarea instruirilor pe diferite subiecte din domeniul statistic etc.

Prezent la eveniment, Oleg Cara, director general al Biroului Național de Statistică (BNS), a vorbit despre rezultatele obținute în cadrul proiectului, menționând despre importanța implementării proiectelor externe în eficientizarea activității statisticii naționale și impactul pe care îl au acestea în procesul de modernizare a producției și diseminării informației statistice în corespundere cu standardele internaționale și europene.  Oleg Cara a adus mulțumiri partenerilor antrenați în implementarea proiectului STEP pentru suportul acordat și împărtășirea celor mai bune practici aplicate în  domeniul statisticii.

Directorul general al BNS a relatat că: ,,obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, presupune intensificarea implementării standardelor europene în activitatea statistică a țării noastre și, astfel, contăm mult pe acordarea și în continuare a sprijinului UE în acest proces”.

În cadrul evenimentului au fost prezentate activitățile  de care a beneficiat BNS în cadrul acestui proiect, în special:

  • Misiunea de asistență tehnică în Moldova privind elaborarea indicatorilor de gen ai Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în cadrul căreia a fost oferită consultanță privind metodologia de calcul și sursele de date, diseminarea și raportarea indicatorilor privind problemele de violență și victimizare, parte a obiectivelor 16 și 11.
  • Misiunea de asistență tehnică privind metodologia Anchetei Forței de Muncă (AFM), în rezultatul căreia au fost dezvoltate două chestionare modulare suplimentare pentru a fi adăugate la chestionarul AFM existent: (i) producția de bunuri pentru uz propriu și (ii) munca voluntară. Aceste ajustări au fost operate în corespundere cu recomandările celei de-a 19-a Conferințe Internaționale a Statisticienilor Muncii. De asemenea, au fost elaborate instrucțiuni metodologice legate de cele două forme de lucru sus-numite.
  • Atelierul de lucru privind îmbunătățirea calității surselor de date administrative, datorită căruia statisticienii BNS au avut posibilitatea de a aplica în practică noi metode de evaluare a surselor administrative utilizate în scopuri statistice.
  • Vizita de studiu pentru sprijinirea managementului calității surselor administrative utilizate în scopuri statistice, în cadrul căreia au fost împărtășite cele mai bune practici ale statelor europene cu privire la modul de a produce statistici pe baza surselor administrative.
  • Instruirea în vederea dezvoltării Statisticilor despre comerțul internațional cu servicii și Statisticilor privind comerțul prin intermediul afiliaților străini, ajustate în conformitate cu standardele UE.
  • Instruirea privind implementarea Programului „R” - instrument modern de analiză a datelor în statistica națională.
  • Elaborarea publicației STEP despre egalitatea de gen – prima ediție regională a publicației STEP, la care și-a adus contribuția și BNS.
  • Elaborarea publicației Progresul în implementarea ODD 8 - Creștere economică și muncă decentă.
  • Instruirea privind Comunicarea în statistică cu scopul promovării statisticii pentru mai multe categorii de utilizatori, în special mass-media.

Informăm că, proiectul STEP „Statistici prin parteneriatul estic” este primul program regional finanțat de Uniunea Europeană (UE), gestionat de Oficiul de statistică al UE (Eurostat) și implementat de consorțiul condus de Expertise France, care a avut drept scop general dezvoltarea continuă a statisticilor din cele 6 țări ale parteneriatului estic, prin adoptarea standardelor internaționale și europene în procesul de colectare, prelucrare și publicare a datelor.

Informații suplimentare cu referință la STEP găsiți aici.

STEP_30.06.22_1.png

STEP_30.06.22_2.pngSTEP_30.06.22_3.png
STEP_30.06.22_4.pngSTEP_30.06.22_5.png
 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2024 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran