RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.08.2023
Prima / Noutăţi / Metodologia privind estimarea numărului populației cu reședință obișnuită în Republica Moldova, aprobată de BNS
Metodologia privind estimarea numărului populației cu reședință obișnuită în Republica Moldova, aprobată de BNS
23.08.2022
Versiune tipar

Metodologia privind estimarea numărului populației cu reședință obișnuită în Republica Moldova, aprobată de BNS

Biroul Național de Statistică (BNS), prin Ordinul BNS nr. 34 din 17.08.2022 a aprobat metodologia privind estimarea numărului populației cu reședință obișnuită în Republica Moldova.

Metodologia descrie sursele de date statistice și administrative utilizate pentru  elaborarea calculului numărului populației cu reședință obișnuită, modul și metodele de procesare a componentelor acesteia (născuții-vii, decedații, migrația internă și internațională) și estimare a indicatorului în baza recomandărilor și standardelor internaționale. Documentul vine să completeze actele metodologice și rapoartele tehnice în domeniu, disponibile pe pagina web a BNS, la rubrica Metadate / Metodologii statistice.

Metodologia are drept obiectiv estimarea numărului populației cu reședință obișnuită (populație rezidentă) pentru acoperirea solicitării de informație referitoare la totalitatea persoanelor care trăiesc efectiv pe teritoriul țării pe parcursul anului de referință.

Subliniem că, numărul populației cu reședință obișnuită este un indicator important în cadrul sistemului statistic național, care este utilizat pentru calcularea indicatorilor relativi (raportați la numărul populației) din domeniile statisticii sociale, economice și de mediu. Astfel, producerea și furnizarea către utilizatori a informațiilor statistice despre numărul populației cu reședință obișnuită și structura acesteia în funcție de diferite variabile și nivele de dezagregare sunt indispensabile la elaborarea și implementarea politicilor naționale în domeniul demografiei, educației, ocupării, protecției sociale, incluziunii sociale etc. Totodată, cunoașterea numărului și structurii populației cu reședință obișnuită este necesară pentru fundamentarea deciziilor guvernamentale, inclusiv planificarea bugetară, informarea publicului și prezentarea organizațiilor internaționale, cu asigurarea comparabilității datelor naționale la nivel global.

Informăm că, atât pentru elaborarea metodologiei în cauză, cât și pentru estimarea numărului populației cu reședință obișnuită la nivel național și în profil teritorial, BNS a beneficiat de suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și asistența Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în Moldova (SDC).

Metodologia nominalizată și alte materiale relevante (rapoarte tehnice, metadate de referințe etc.) privind statistica populației sunt disponibile la adresele: Metodologii statistice și Metadate de referinţă.

Totodată, menționăm că BNS a prezentat rezultatele estimărilor privind numărul populației cu reședință obișnuită în profil teritorial în cadrul unui eveniment public organizat de către Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS) în parteneriat cu UNFPA și SDC.

 

 

 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2024 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran