RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.08.2023
Prima / Noutăți
Noutăți în cadrul Proiectului Comun ONU “Consolidarea Sistemului Statistic Național” (1)
Versiune tipar
 
Pagina 1 Pagina 2
 
Noutăți
06.08.2020
BNS a prezentat rezultatele studiului privind dezvoltarea mediului de afaceri din perspectiva de gen
Astăzi, 6 august curent, în cadrul unei sesiuni online, au fost prezentate rezultatele studiului privind perspectiva de gen în dezvoltarea mediului de afaceri, desfăşurat de către Biroul Naţional de Statistică (BNS) în anul 2018. În cadrul evenimentului a fost prezentat Raportul analitic privind participarea femeilor și bărbaților în activitatea de antreprenoriat în Republica Moldova, elaborat de experta naţională, Rodica Nicoară. Evenimentul online a întrunit factori de decizie, statisticieni, demografi, dar şi experţi naţionali
04.06.2020
UNFPA Moldova a donat un lot de măști, mănuși și dezinfectanți pentru angajații Biroului Național de Statistică
Fondul ONU pentru Populație a oferit tuturor angajaților Biroului Național de Statistică, inclusiv celor 36 de subdiviziuni teritoriale, un lot de produse de protecție și dezinfectanți în valoare de circa 10 mii de dolari. Produsele sunt oferite în contextul prevenirii și combaterii epidemiei cauzate de COVID-19.
20.12.2019
Raportul analitic „Femeile și Bărbații în sectorul Tehnologiei informației și comunicațiilor”, elaborat în bază de evidențe, a fost prezentat public
Pe 20 decembrie curent, la Biroul Național de Statistică a avut loc o masă rotundă în cadrul căreia au fost prezentate public rezultatele studiului analitic „Femeile și Bărbații în sectorul Tehnologiei informațiilor și comunicațiilor”.
17.10.2019
Seminar de instruire pentru colectarea de date georeferențiate despre locuințe
În perioada 15-30 octombrie curent, la Biroul Național de Statistică se desfășoară seminarele de instruire privind utilizarea aplicației mobile de colectare a datelor georeferențiate referitor la clădirile și locuințele din țară. În cadrul seminarelor, operatorii de teren vor fi familiarizați cu aplicația mobilă în care vor înregistra datele colectate în teren, iar supervizorii acestora vor învăța procedurile de monitorizare prin aplicația web a procesului de colectare.
23.07.2019
Şedinţa Comitetului de coordonare a proiectului comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional” convocată la BNS
Vineri, pe 19 iulie curent, la Biroul Național de Statistică, a avut loc şedinţa periodică a Comitetului de coordonare a Proiectului „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional” implementat de BNS în parteneriat cu 5 agenții ale Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova, inclusiv UNDP, UN Women, UNFPA, UNICEF și ILO.
11.07.2019
Biroul Național de Statistică prezintă numărul revizuit al populației Republicii Moldova și datele despre migrația internațională
Conform datelor preliminare ale Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 2,68 milioane persoane cu reședință obișnuită. În ultimii ani locuitorii țării au fost masiv implicați în migrația internațională, astfel, în 2017, din țară au emigrat în jur de 160 mii persoane, iar 110 mii persoane au imigrat în țară, majoritatea dintre ei fiind migranții reîntorși.
25.06.2019
Procesul de recalculare a numărului populației cu reședința obișnuită
Astăzi, 25 iunie 2019, Biroul Național de Statistică a invitat specialiști în domeniul demografiei, sociologiei și statisticii din mediul academic și sectorul asociativ la o discuție informală despre procesul de recalculare a indicatorilor demografici, în particular a numărului populației cu reședința obișnuită, pentru perioada 2014-2017.
22.01.2019
Biroul Național de Statistică a semnat un Memorandum de colaborare și un Acord de cooperare în cadrul Programului Generații și Gen
În perioada 22-23 ianuarie, curent, reprezentanții Biroului Național de Statistică participă la Atelierul de lucru regional axat pe Programul „Generații și Gen”, organizat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova în cooperare cu Oficiul Regional pentru Europa de Est, Asia Centrală al Fondului ONU pentru Populație și Oficiul de Țară al UNFPA în Republica Moldova. Atelierul are scopul de a facilita schimbul de experiență și de a împărtăși bunele practici ale țărilor care au realizat Studiul „Generații și Gen”, prin utilizarea datelor SGG pentru dezvoltarea politicilor în domeniul demografiei.
27.11.2018
În anul 2017 jumătate din toate resursele energetice din țară au fost consumate de către populație
În anul 2017 peste 50% din toate resursele energetice din țară au fost consumate de către populație. Consumul de energie în sectorul transporturilor a constituit 28% din consumul final energetic și doar 10% au fost consumate în sectoarele de comerț și servicii publice și 8% în sectorul industrial.
26.10.2018
Statisticienii de la BNS desfășoară un curs de instruire pentru utilizatorii de date sensibile la dimensiunea de gen
În perioada 25-26 octombrie 2018, statisticienii Biroului Național de Statistică (BNS) în calitate de traineri, desfășoară un curs de instruire cu genericul „Utilizarea Statisticilor de Gen”, destinat membrilor grupurilor coordonatoare în domeniul gender din cadrul ministerelor.
04.09.2018
BNS lansează cercetarea în domeniul antreprenoriatului
Un studiu NOU privind Dezvoltarea Mediului de Afaceri va fi desfășurat de către BNS în perioada 5‑25 septembrie 2018! Obiectivul cercetării este de a identifica problemele cu care se confruntă antreprenorii la etapa de inițiere și desfășurare a unei afaceri, dar și a factorilor care creează impedimente în dezvoltarea acesteia. Totodată, cercetarea dată va asigura informarea societății despre situația privind mediul de afaceri și implicarea femeilor în acest sector, precum și schimbările care s-au produs în ultimii ani.
12.06.2018
Programul „R” - instrument modern de analiză a datelor acum și în statistica națională
În perioada 11–14 iunie, în cadrul Biroului Național de Statistică, se desfășoară cursul de instruire ”R în statistica oficială”, curs susținut de către dl Ciprian ALEXANDRU-CARAGEA, membru al echipei R din Romania, vice rector al Universității Ecologice București și cercetător în cadrul Institutului de Statistică al României.
08.02.2018
Biroul Naţional de Statistică a făcut totalurile anului 2017 şi a setat priorităţile pentru anul 2018
Astăzi, în cadrul şedinţei Colegiului lărgit al Biroului Naţional de Statistică, a fost prezentat Raportul de activitate al BNS pentru anul 2017 şi au fost aprobate priorităţile pentru anul 2018. La eveniment au fost prezenţi dna Iulia Costin, Secretar general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, mass-media, şefi ai subdiviziunilor aparatului central şi ai organelor teritorile ale BNS .
01.12.2017
Dezagregăm date ca să împuternicim egal femeile și bărbații ce aleg TIC
La data de 29 noiembrie, Biroul Național de Statistică, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, a prezentat rezultatele inventarierii indicatorilor statistici naționali relevanți pentru analiza participării femeilor și bărbaților în sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor.
19.07.2017
Misiunea ONU – Banca Mondială premergătoare elaborării Strategiei naționale de Dezvoltare Durabilă „Moldova 2030”
Directorul general adjunct al Biroului Național de Statistică, Iurie Mocanu, a avut o întrevedere cu delegaţia comună ONU – Banca Mondială, aflată într-o misiune de lucru la Chișinău în perioada 17-21 iulie 2017. Participanții au discutat despre lacunele identificate în procesul de naționalizare a indicatorilor de dezvoltare durabilă, printre care sunt lipsa multor indicatori globali în sursele naționale, accesul limitat la datele produse de autoritățile publice, insuficiența de dezagregări ale datelor.
31.05.2017
Principalele tendințe privind situația copiilor în Republica Moldova (2005-2015)
La 1 ianuarie 2016, erau 685,5 mii de copii 0-17 ani, dintre care 51% băieți și 49% fete. Majoritatea copiilor trăiesc în mediul rural – 64%. În structura populației, ponderea copiilor, comparativ cu anul 2005, când fiecare a 4-a persoană era copil, în 2015 – e fiecare a 5-a. Numărul născuților vii este de 106 copii în fiecare zi. Majoritatea sunt băieți – 52%. Fiecare al 4-lea copil s-a născut în afara căsătoriei, preponderent în mediul rural.
29.05.2017
A fost lansată publicația „Copiii Moldovei”
Biroul Naţional de Statistică în parteneriat cu UNICEF Moldova a lansat pe 29 mai curent, publicația cu date statistice „Copiii Moldovei”. La evenimentul de lansare au participat reprezentanții ministerelor de ramură și ai altor autorități publice centrale, ai mediului academic, organizațiilor societății civile și partenerii de dezvoltare.
28.03.2017
Lansarea platformei Gender Pulse
La 28 martie 2017, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite, lansează GenderPulse – primul instrument de vizualizare grafică interactivă, ușor de înțeles, a indicatorilor statistici sensibili la dimensiunea de gen. Astfel, cu un singur click, utilizatorii pot afla ce salarii au femeile în comparație cu bărbații în diverse sectoare ale economiei și cum au evoluat acestea de-a lungul timpului, sau care e starea de sănătate a femeilor și bărbaților din orașe și sate, sau care este raportul de gen în organele de luare a deciziilor și multe altele.
01.02.2017
Şedinţa Consiliului de Asistenţă Externă a Biroului Naţional de Statistică, la lansarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Naţional
La Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova a avut loc Şedinţa Consiliului de Asistenţă Externă, care a întrunit partenerii BNS şi donatorii activi din Republica Moldova.
31.01.2017
SDSSN pe masa de lucru a angajaţilor BNS
Strategia de Dezvoltare a Sistemului Statistic Naţional 2016-2020 (SDSSN), a fost lansată astăzi, 31 ianuarie, în cadrul şedinţei Consiliului de Asistenţă Externă a Biroului Naţional de Statistică.
09.12.2016
Statisticieni, elaboratori de politici și reprezentanți ai societății civile au discutat dimensiunile multiple ale sărăciei în Republica Moldova și posibilitățile de măsurare a acestora
Reprezentanţi ai ministerelor din Moldova, deţintători ai surselor de date administrative, societăţii civile și partenerilor de dezvoltare au răspuns invitaţiei statisticienilor şi s-au întrunit pe 9 decembrie 2016 în cadrul atelierului de lucru privind măsurarea multidimensională a sărăciei în contextul Agendei de dezvoltare durabilă 2030.
02.12.2016
Proiectul de lege cu privire la statistica oficială și Strategia de dezvoltare a Sistemului Statistic Național 2016-2020 aprobate de Guvern
Guvernul a aprobat ieri, 1 decembrie, două documente de importanță majoră pentru consolidarea sistemului statistic național.
16.11.2016
Lansarea rezultateor cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice
Biroul Naţional de Statistică în colaborare cu Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de UE şi implementat de PNUD, au prezentat rezultatele cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice. Informaţia obţinută în baza acestei cercetări va fi utilizată în special pentru determinarea consumului de energie în gospodăriile casnice, a structurii consumului, precum şi formarea bazei de date pentru elaborarea indicatorilor de eficienţă energetică.
01.08.2016
Lansarea seriei de note analitice Profiluri statistice ale femeilor și fetelor din Republica Moldova, pe înțelesul tuturor
Pe data de 29 iulie 2016, Organizația Națiunilor Unite în parteneriat cu Biroul Național de Statistică, au prezentat profilurile statistice ale 10 grupuri de fete și femei din Republica Moldova. Aceste note analitice sunt destinate factorilor de decizie, societății civile și publicului larg, iar formatul simplificat și ilustrat, are drept scop creșterea nivelului de înţelegere a datelor, astfel încât acestea să fie utilizate la formularea soluțiilor menite să schimbe calitatea vieții femeilor și fetelor în Republica Moldova.
16.06.2016
Revoluţia datelor: iată cum va realiza Republica Moldova Agenda de Dezvoltare 2030
Republica Moldova a realizat o cartografiere a datelor, care servește drept fundament pentru implementarea Agendei de Dezvoltare 2030. Exercițiul dat a fost desfăşurat de Cancelaria de Stat și Biroul Național de Statistică, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Exerciții pilot similare au loc în alte șapte țări, cu suportul PNUD.
20.05.2016
Seminar de consolidare a capacităților în domeniul statisticilor privind munca, ocuparea și subutilizarea forței de muncă
Astăzi, 20 mai 2016 a fost organizat un seminar cu tema „Consolidarea capacităților în domeniul statisticilor privind munca, ocuparea și subutilizarea forței de muncă”. Scopul principal al acestui seminar a fost de a informa participanţii despre noile concepte, definiții și indicatori statistici.
08.04.2016
Interviu cu directorul general al BNS pentru Institutul Naţional de Statistică din România
În cadrul desfăşurării workshop-ului internaţional "Modernizarea Sistemului Statistic European", directorul general al Biroului Naţional de Statistică, dl Marin Gospodarenco a acordat un interviu, cu privire la creşterea culturii statistice la nivelul întregii societăţi. Interviul a fost publicat în buletinul informativ special "Info INS" al Institutului Naţional de Statistică din România.
08.04.2016
Lansarea unui studiu nou în gospodăriile casnice
Biroul Naţional de Statistică în colaborare cu Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova a elaborat un chestionar nou vizînd consumul de energie în gospodăriile casnice. În perioada 04-08 aprilie, 150 de operatori de interviu au fost instruiţi în vederea colectării informaţiilor vizînd consumul de energie în gospodăriile casnice.
01.03.2016
Schimb de experienţă pentru specialiştii Biroului Naţional de Statistică şi Casei Naţionale de Asigurări Sociale din Republica Moldova
Ca parte a activităților proiectului STATREG, în luna februarie, reprezentanțții BNS au efectuat vizite de studiu la oficiile de statistică din România și Lituania, care au avut drept scop studierea experienței în ceea ce privește elaborarea indicatorilor macroeconomici în domeniul agricol și în utilizarea datelor Asigurărilor Sociale pentru elaborarea de statistici privind numărul salariaţilor şi câştigurile salariale.
05.11.2015
Seminarul regional UNECE privind diseminarea și instruire în domeniul statisticii de gen, 3-4 noiembrie
Statisticieni și utilizatori de date din Europa de Est și Asia Centrală s-au întrunit la Chişinău pentru un atelier de două zile dedicat statisticii de gen, organizat de Comisia Economică a ONU pentru Europa (UNECE) și PNUD Moldova, şi găzduit de Biroul Național de Statistică.
20.10.2015
Astăzi 20 octombrie 2015 toate ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite celebrează Ziua Mondială a Statisticii
Această sărbătoare a fost oficializată în plan internaţional prin rezoluţia Adunării Generale a ONU A/RES/69/282, iar importanța datelor statistice pentru procesul de luare a deciziilor bazat pe dovezi a fost accentuată prin adresarea Secretarului General al ONU, Dl Ban Ki-moon la 19 august 2015 şefilor de state prin care el recunoaşte „importanţa fundamentală a capacităţii statistice naţionale durabile pentru a produce statistici şi indicatori credibili şi oportuni”. Această adresare sensibilizează valoarea statisticii la cele mai înalte niveluri politice.
01.07.2015
Statisticieni şi elaboratorii de politici au făcut schimb de opinii cu privire la măsurarea antreprenoriatului din perspectiva de gen în Moldova
Reprezentanţi ai ministerelor din Moldova, deţintători ai surselor de date administrative, mediului academic şi societăţii civile au răspuns invitaţiei statisticienilor şi s-au întrunit pe 30 iunie-1 iulie 2015 în cadrul atelierului de lucru privind dezvoltarea statisticii antreprenoriatului din perspectiva de gen în Republica Moldova.
 
 
 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2024 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran