Misiunea ONU – Banca Mondială
premergătoare elaborării Strategiei naționale de Dezvoltare Durabilă „Moldova 2030”
Directorul general adjunct al Biroului Național de Statistică, Iurie Mocanu, a avut o întrevedere cu delegaţia comună ONU – Banca Mondială, aflată într-o misiune de lucru la Chișinău în perioada 17-21 iulie 2017.
Participanții au discutat despre lacunele identificate în procesul de naționalizare a indicatorilor de dezvoltare durabilă, printre care sunt lipsa multor indicatori globali în sursele naționale, accesul limitat la datele produse de autoritățile publice, insuficiența de dezagregări ale datelor.
Directorul general adjunct al BNS, Iurie Mocanu, a subliniat importanța sporirii calității surselor administrative de date, armonizarea lor cu standardele UE în statistică – aceste date vor fi un mare sprijin în măsurarea nevoilor populației sub-reprezentate (grupurilor vulnerable) care uneori nu poate fi acoperită de statisticile oficiale. BNS, în funcția sa de coordinator al Sistemului Statistic Național, este gata să intensifice colaborarea și cooperarea cu producătorii și deținătorii de date din țară acodându-le tot suportul metodologic necesar. Pe de altă parte, este importantă distribuirea clară a rolurilor de producere a datelor și monitorizare a progresului în bază de informații statistice – prima dintre funcții revenind statisticienilor, iar cea de-a doua – factorilor de decizie, autorităților și societății civile. Ambele categorii de actori în implementarea Agendei de dezvoltare durabilă până în 2030 au nevoie de o abordare integră și o platformă unică pentru a-și exercita aceste funcții de producere și monitorizare a datelor. În acest sens se contează mult pe bunele practici internaționale și pe suportul partenerilor de dezvoltare. De asemenea, pe capacitățile instituției în contextul reformei administrației publice.
Rezultatele activității misiunii ONU – Banca Mondială, reprezintă una dintre acțiunile premergătoare elaborării Strategiei naționale de Dezvoltare Durabilă „Moldova 2030” – proces recent demarat sub conducerea Cancelariei de Stat și care urmează a fi realizat cu participarea întregii societăți.
- servi pentru o mai bună înțelegere a Agendei 2030 și a beneficiilor potențiale/așteptate pentru țară;
- descrie modalitățile de integrare a ODD-urilor în cadrul național de planificare existent
- propune un instrument de monitorizare rapidă pentru a urmări progresele viitoare care trebuie realizate.
Pe parcursul următoarelor zile, delegaţia va organiza o serie de întâlniri cu reprezentații autorităților administrației publice centrale, societății civile, mediului academic, sectorului privat și partenerii de dezvoltare. La 21 iulie, misiunea se va încheia cu un Atelier de lucru în cadrul căruia vor fi prezentate constatările și recomandările privind implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova.