BNS a lansat un modul suplimentar la Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice în contextul crizei generate de COVID-19.
Scopul modulului „Influența pandemiei COVID-19 asupra gospodăriei” este colectarea informației statistice pentru evaluarea impactului pandemiei COVID-19 asupra gospodăriilor casnice în Republica Moldova. Colectarea datelor se va desfășura în baza unui modul suplimentar la Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC), pe eșantionul de gospodării din trimestrul II anul 2020. Chestionarul modulului a fost elaborat în colaborare cu PNUD (oficiul de țară și cel regional din Istanbul) și experții oficiului Băncii Mondiale (Washington, DC).
Modulul conține întrebări despre efectele asupra stării economice și sociale, pe care le resimt gospodăriile populației ca urmare a pandemiei COVID-19, cu privire la următoarele aspecte relevante în contextul CBGC:
- Consecințe asupra stării de sănătate, activității economice sau a mobilității;
- Dificultățile în accesarea produselor sau serviciilor de sănătate;
- Consecințe asupra stării financiare a gospodăriei;
- Măsurile întreprinse de gospodări pentru depășirea dificultăților financiare;
- Dificultăți în accesarea serviciilor de educație la distanță;
- Dificultăți legate de desfășurarea învățământului la distanță.
Informațiile colectate de BNS prin intermediul acestui modul, combinate cu datele din Cercetarea de bază CBGC, sunt foarte importante reprezentând o sursă de date statistice de relevanță maximă pentru societate în contextul actual. Acestea vor putea fi folosite pentru a înțelege mai bine problemele cu care s-a confruntat populația, inclusiv diferite tipuri de gospodării, în ce măsură populația a fost afectată de pandemia COVID-19.
Cercetarea respectivă reprezintă unul din răspunsurile BNS, în colaborare cu partenerii săi, oferit societății în contextul actual din țară, iar informațiile statistice obținute vor servi pentru facilitarea analizei impactului negativ al COVID-19 asupra stării economice și sociale a populației și a grupurilor vulnerabile, precum și pentru planificarea de măsuri bazate pe dovezi asupra înlăturării sau diminuării acestuia.
Toate informațiile colectate de la gospodăriile casnice în cadrul cercetării sunt confidențiale și vor fi utilizate doar în scopuri statistice.
Rezultatele cercetării vor fi publicate pe site-ul oficial al BNS, în trimestrul III 2020, în formă generalizată și nu vor identifica nici o persoană.
Informăm, de asemenea, că în baza datelor colectate în cadrul unei alte cercetări statistice în gospodăriile populației - Ancheta forței de muncă, BNS examinează posibilitățile evaluării efectelor pandemiei COVID-19 asupra situației pe piața muncii.
BNS roagă respectuos membrii gospodăriilor să răspundă apelurilor și solicitărilor operatorilor de interviu! Astfel, respondenții înșiși vor contribui la producerea de statistici importante privind efectele pandemiei COVID-19 și vor ajuta corespunzător la găsirea soluțiilor de redresare necesare din partea statului și a societății.
Mai multe informații despre activitatea BNS în legătură cu Starea de urgență, precum și date relevante și utile în contextul COVID-19, găsiți la rubrica COVID-19.