Biroul Național de Statistică a început testarea metodei CAPI de colectare a datelor în gospodării
Mai mulți specialiști, inclusiv operatori de interviu din cadrul Biroului Național de Statistică (BNS), au participat, în perioada 4-8 octombrie, la un training, unde au testat și exersat metoda de realizare a interviurilor personale asistate de computer CAPI (Computer-assisted personal interviewing). BNS testează pentru prima dată metoda CAPI de colectare a datelor în gospodării - pentru cercetarea statistică Ancheta Forței de Muncă (AFM). Această metodă modernă este pe larg utilizată de oficiile de statistică din alte țări. În cadrul BNS, metoda CAPI este utilizată cu succes în cadrul colectării datelor privind prețurile de consum pentru măsurarea inflației (indicelui prețurile de consum, IPC). Atât aplicația program de testare a metodei CAPI pentru AFM, cât și instruirea, au fost realizate cu suportul proiectului de asistență tehnică „Sprijin pentru statistică în cadrul Reformei Administrației Publice” (ParStat), finanțat de Uniunea Europeană.
Potrivit șefei Secției colectarea datelor în gospodării, Larisa Borș, schimbarea modalității de colectare a datelor reprezintă un pas înainte pentru BNS în ceea ce privește optimizarea și modernizarea activităților de producere a datelor statistice. Pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie anul curent se planifică testarea funcționalităților de colectare a datelor în teren de la un subeșantion al gospodăriilor casnice, participante la AFM, precum și a componentei de monitorizare la distanță a activității operatorilor de interviu în teren.
Florian Nika, expertul ParStat care a dezvoltat aplicația împreună cu personalul TIC al BNS, a menționat că „modernizarea procedurilor de colectare a datelor de către BNS face ca Republica Moldova să se alinieze și mai mult la standardele europene”.
Începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, specialiștii instruiți vor lucra pe teren în mai multe localități din țară pentru a colecta date cu tablete pentru o perioadă de patru săptămâni. Ulterior, urmează a fi dezvoltate și alte funcționalități ale procesului de prelucrare automatizată a datelor colectate prin metoda CAPI.
Ȋn condițiile trecerii la noul mod de colectare, importanța operatorului de interviu este crucială acesta fiind responsabil nu doar de intervievarea respondenților, ci și de introducerea datelor și identificarea erorilor. Aceasta presupune regândirea organizării rețelei de colectare a datelor și a strategiei de angajare a personalului de teren - activități planificate spre realizare. În perspectivă medie de timp, după dezvoltarea și testarea întregului set de componente instituționale și funcționale ale metodei CAPI în cadrul cercetării AFM, aceasta va fi replicată pentru alte cercetări statistice.