Schimb de experiență între Biroul Național de Statistică și Comisia Electorală Centrală
privind îmbunătățirea capacităților de gestionare a resurselor umane la pregătirea
următorului recensământ al populației și locuințelor
La data de 16 decembrie curent, conducerea Biroului Național de Statistică (BNS) și cea a Comisiei Electorale Centrale (CEC) au avut o întrevedere, în cadrul căreia au făcut un schimb reciproc de bune practici și experiențe în vederea organizării recensămintelor și a alegerilor în Republica Moldova.
Discuțiile au vizat în principal procesul de pregătire a următorului Recensământ al populației și locuințelor, runda mondială 2020, care, conform recomandărilor ONU, cuprinde anii 2015-2024. Reprezentanții CEC și-au împărtășit experiența lor privind gestionarea resurselor umane și organizarea instruirilor, în special pe aspecte precum:
- identificarea și antrenarea personalului temporar pentru lucrările de pregătire și desfășurare a alegerilor;
- Registrul funcționarilor electorali și posibilitatea utilizării acestuia pentru identificarea personalului temporar pentru recensământ;
- aranjamentele contractuale cu personalul temporar;
- instruirea personalului electoral etc.
De asemenea, în cadrul întrevederii părțile au abordat subiecte legate de recrutarea recenzorilor, instruirea și activitatea acestora, utilizarea noilor tehnologii informaționale pentru prelucrarea datelor colectate, conlucrarea cu autoritățile administrației publice locale, precum și asigurarea unui proces incluziv.
Directorul general al BNS, Oleg Cara, și-a exprimat gratitudinea pentru suportul acordat de către CEC la prelucrarea datelor RPL efectuat în anul 2014 prin transmiterea cu titlu gratuit a 100 de laptopuri. Totodată, Oleg Cara a accentuat importanța experienței CEC în gestionarea resurselor umane antrenate în alegeri, a sistemelor informaționale și proceselor operaționale, precum și a campaniilor de informare și educație civică, care ar putea fi implementate la organizarea următorului recensământ.
Președinta CEC, Angelica Caraman, a menționat că reușita organizării în cele mai bune condiții a unei activități cu o asemenea complexitate și amploare cum sunt organizarea alegerilor sau a recensământului, implică mai mulți factori: o planificare eficientă, personal bine pregătit, precum și asigurarea cu resurse materiale și tehnice care să eficientizeze procesul.
Menționăm că, în ultimii ani BNS a demarat o serie de acțiuni care au drept scop pregătirea către următorul RPL în cadrul rundei mondiale 2020, care se sfârșește în anul 2024. Fiind o activitate statistică de amploare și de o mare complexitate, este necesară acumularea experienței oportune care să sporească capacitățile personalului BNS în vederea pregătirii și efectuării unui recensământ în conformitate cu standardele internaționale și cu cele mai bune practici în domeniu. Experiența acumulată va fi utilizată în special la elaborarea Strategiei pe resurse umane care este susținută de către Fondul Națiunilor pentru Populație în Moldova (UNFPA).