Procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale a fost discutată în cadrul
unei ședințe cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale
Colaborarea în cadrul sistemului statistic național (SSN), în special privind procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale în corespundere cu prevederile Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială și a Hotărârii Guvernului nr. 51/2022 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale, a fost subiectul de discuții din cadrul ședinței organizate online, la data de 24 iunie curent.
La eveniment au participat directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, directorul general adjunct, Iurie Mocanu, șefi de direcții din cadrul BNS și reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice centrale din țară.
Participanții la ședință au fost familiarizați cu criteriile de selectare a entităților care pot avea statut de alți producători de statistici oficiale (APSO), care în comun cu Biroul Național de Statistică în calitate de autoritate centrală în domeniul statisticii și Banca Națională a Moldovei constituie SSN, și anume:
- Este o autoritate sau instituție publică;
- Este responsabilă de dezvoltarea și producerea de informație statistică, aceste responsabilități fiind specificate în cadrul normativ cu privire la organizarea și funcționarea acesteia, precum și cu privire la statistica oficială;
- Are capacitatea de a colecta, prelucra, sistematiza, centraliza, analiza, estima și a disemina informația statistică conform principiilor fundamentale ale statisticii oficiale.
La acest subiect, Oleg Cara a subliniat că criteriile privind calitatea de APSO reprezintă cerințe exhaustive ce urmează a fi întrunite cumulativ și asigurate de către entitățile vizate.
Unul din obiectivele discutate în ședință a fost prezentarea Chestionarului privind identificarea producătorilor de statistici oficiale, elaborat de BNS, inclusiv aspectele operaționale ce vizează procedura de atribuire a calității de APSO. În acest context, Iurie Mocanu a menționat că chestionarul privind identificarea producătorilor de statistici oficiale este instrumentul prin care entitatea – potențial APSO este evaluată conform criteriilor prevăzute în Regulamentul privind procedura de stabilire a producătorilor de statistici oficiale, și anume din perspectiva (i) cadrului normativ de funcționare a instituției și responsabilitatea acesteia de producere și diseminare a datelor statistice și (ii) capacitățile instituției de a produce și disemina informația statistică conform principiilor fundamentale ale statisticii oficiale.
De asemenea, participanții la ședință au fost familiarizați cu drepturile, beneficiile și obligațiile APSO. Astfel, au fost punctate următoarele obligații:
- Să respecte principiile fundamentale ale statisticii oficiale;
- Să utilizeze definiții, clasificări, concepte și metodologii recomandate la nivel internațional;
- Să transmită BNS-ului informația statistică de care dispune pentru a fi inclusă în seriile de date sau în publicațiile statistice;
- Să coordoneze cu BNS metodologia de producere a statisticilor și diseminarea informației statistice oficiale.
Drepturile APSO enumerate se referă la:
- Obținerea mandatului de colectare a datelor de la respondenți;
- Utilizarea surselor de date administrative, inclusiv a datelor individuale;
- Schimb de date, inclusiv date individuale pentru producerea de statistici oficiale prevăzute în Programul Anual de Lucrări Statistice aprobat prin Hotărâre de Guvern;
- Asistență metodologică din partea BNS, programe de formare profesională continuă;
- Participarea la evenimente naționale și internaționale în domeniul statisticii oficiale etc.