Prima / Principiile fundamentale ale statisticii oficiale
 
Principiile fundamentale ale statisticii oficiale
01.02.2019

Anul 2022 marchează 30 de ani de când Principiile fundamentale ale statisticii oficiale au fost dezvoltate și adoptate pentru prima dată la UNECE. Comisia de Statistică a Națiunilor Unite a adoptat aceste principii în 1994 la nivel global. Consiliul Economic și Social (ECOSOC) a aprobat Principiile fundamentale ale statisticii oficiale la nivel de politică în 2013; iar în ianuarie 2014 au fost adoptate de Adunarea Generală.

Principiile stau la baza tot ceea ce fac producătorii de statistici oficiale: de la metodele de colectare, prelucrare și stocare a datelor până la modalitățile prin care birourile de statistică difuzează statisticile și comunică cu cei care le folosesc. Prin marcarea acestei aniversări, oficiile de statistică din regiune recunosc importanța continuă și crescândă a Principiilor în ghidarea a ceea ce fac. După treizeci de ani, ele rămân un manifest colectiv pentru a servi societății cu informații imparțiale, relevante și exacte pentru a ghida deciziile.

Din ianuarie până în iunie 2022, Conferința Statisticienilor Europeni celebrează Principiile Fundamentale printr-o serie de campanii de comunicare conduse de țări, care spun o poveste comună despre importanța și impactul fiecărui Principiu Fundamental asupra societății și vieții de zi cu zi și de ce contează.

Toate țările, organizațiile, membrii comunității statistice și utilizatorii de statistici sunt bineveniți să participe la această sărbătoare comună. Împărtășește-ți experiențele și exemplele legate de principii pe platformele tale de socializare, site-uri web și alte puncte de vânzare, folosind hashtag-urile #FPOS30 (pentru campanie în general); #cesUNECE (pentru a se referi la Conferința Statisticienilor Europeni) și cuvintele complete„Principiile fundamentale ale statisticii oficiale” în postările de pe rețelele sociale ori de câte ori este posibil.

Statisticile oficiale oferă un element indispensabil pentru sistemul informațional al unei societăți democratice, furnizând guvernului, economiei și publicului date referitoare la situația economică, demografică, socială și a mediului înconjurător. În acest scop, statisticile oficiale care satisfac testul utilității publice vor fi calculate și puse la dispoziție, în condiții de imparțialitate, de către agențiile oficiale de statistică, pentru a onora dreptul cetățenilor de a avea acces la informațiile publice.     

Pentru a păstra încrederea în statisticele oficiale, agențiile de statistică trebuie să hotărască, în baza considerentelor strict profesionale, inclusiv a principiilor științifice și a eticii profesionale, asupra metodelor și procedurilor de colectare, prelucrare, stocare și prezentare a datelor statistice.

Pentru facilitarea unei interpretări corecte a datelor, agențiile de statistică trebuie să prezintă informații, în conformitate cu standardele științifice, cu privire la sursele, metodele și procedurile statistice.

Agențiile de statistică sunt îndreptățite să comenteze interpretările și întrebuințările eronate ale statisticilor.

Datele necesare în scopuri statistice pot fi preluate din toate tipurile de surse, fie din anchete statistice, fie din evidențe administrative. Agențiile de statistică trebuie să opteze asupra surselor având în vedere calitatea, termenele, costurile și sarcina de răspuns a respondenților.

Datele individuale colectate de agențiile de statistică în vederea elaborării statisticilor, indiferent dacă se referă la persoane fizice sau juridice, vor fi strict confidențiale și se vor utiliza exclusiv în scopuri statistice.

Legile, regulamentele și măsurile care guvernează sistemele statistice trebuie aduse la cunoștința publicului.

Coordonarea între agențiile de statistică dintr-o țară este esențială pentru asigurarea consecvenței și eficienței sistemului statistic.

Utilizarea de către agențiile de statistică din fiecare țară a conceptelor, clasificărilor și metodelor internaționale promovează consecvența și eficiența sistemelor statistice la toate nivelele oficiale.

Cooperarea bilaterală și multilaterală în domeniul statistic contribuie la îmbunătățirea sistemelor de statistici oficiale în toate țările.

Principiul_9.pngPrincipiul_10.png

Prima / Principiile fundamentale ale statisticii oficiale
Tel. 022 40 30 00
Fax
str. Grenoble, 106, MD-2019 Chişinău, Republica Moldova
Email: moldstat@old.statistica.md
Copyright © 2024 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
Tipărire