28.12.2018 Culegerea statistică „Resursele naturale şi mediul în Republica Moldova”, ediţia 2018, plasată pe pagina web
Publicaţia conţine date privind protecţia aerului atmosferic, utilizarea resurselor acvatice, existenţa resurselor funciare şi forestiere, formarea şi utilizarea deşeurilor de producţie şi consum, ariile naturale protejate, gospodăria de vânătoare, încălcări ale legislaţiei ecologice. La fel au fost incluse compartimentele privind calamitățile naturale și schimbarea climei.
27.12.2018 A fost editată publicaţia "Conturi Naţionale 2017 și Conturi Regionale 2013-2016"
Publicaţia include conturile naţionale nefinanciare pentru anul 2017, elaborate în conformitate cu metodologia Sistemului Conturilor Naționale a Organizației Națiunilor Unite, versiunea 2008 / Sistemului European de Conturi, versiunea 2010. Culegerea este structurată în 8 capitole ce se referă la: indicatorii macroeconomici; conturile consolidate; conturile pe sectoare instituţionale şi activităţi economice; produsul intern brut pe forme de proprietate, sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii; conturile economice integrate; produsul intern brut regional 2013-2016.
27.12.2018 Publicaţia ”Statistica teritorială”, ediția 2018, a fost plasată pe pagina web
Culegerea prezintă date statistice sub formă de tabele din următoarele domenii: organizarea administrativ-teritorială, mediul înconjurător, populația, forța de muncă, veniturile şi cheltuielile populaţiei, prețuri, locuinţe, educaţie, ocrotirea sănătăţii, protecţia socială a populaţiei, cultură, turism, infracțiuni, industrie, agricultură, investiții în active materiale pe termen lung și construcții, transporturi, tehnologia informației, comerț interior, antreprenoriat.
21.12.2018 "Buletinul statistic trimestrial, ianuarie-septembrie 2018" plasat pe pagina web
Buletinul conţine date sub formă de tabele vizând indicatorii statistici în dinamică (pe ani, trimestre şi luni), ce caracterizează situaţia socială, economică şi demografică a ţării. Se prezintă informaţia vizând principalii indicatori social-economici a ţărilor CSI. Pentru indicatorii de bază sunt expuse precizări metodologice.
20.12.2018 Publicaţia "Rezultatele anchetei structurale în întreprinderi" a fost plasată pe pagina web
Publicaţia prezintă rezultatele activităţii întreprinderilor obţinute în urma prelucrării datelor Anchetei structurale în anul 2017, realizată prin metoda cercetărilor prin sondaj. Ancheta structurală conţine o totalitate de indicatori, prin intermediul cărora se caracterizează întregul sistem productiv şi comercial al întreprinderii. În publicaţie sînt prezentate tabele analitice cu indicatori economici principali, inclusiv pe tipuri de activităţi, forme de proprietate şi mărimea întreprinderilor.
17.12.2018 Anuarul statistic "Chişinău în cifre", ediţia 2018, plasat pe pagina web
Anuarul statistic „Chişinău în cifre” este cea mai amplă publicaţie, care cuprinde date statistice vizând starea demografică, socială şi economică a municipiului. Actuala ediţie este structurată în 16 capitole, care cuprind informaţii din diverse domenii de activitate: date generale, populaţie, piaţa muncii, învăţământ, cultură şi sport, ocrotirea sănătăţii şi protecţia socială, locuinţe şi utilităţi publice, turism, protecţia mediului, justiţie. Anuarul cuprinde de asemenea informaţii ample cu privire la activitatea industriei, agriculturii, investiţiilor, construcţiilor, transporturilor, comerţului, şi rezultatelor financiare ale agenţilor economici.
03.12.2018 Publicaţia trimestrială "Situaţia social-economică a municipiului Chişinău în ianuarie-septembrie 2018" plasată pe pagina
Ediţia dată conţine informaţii statistice privind situaţia economică, socială şi demografică a municipiului Chişinău. Publicaţia conţine indicatori statistici vizînd: industria, agricultura, investiţiile în active materiale pe termen lung şi construcţii, transporturile, comunicaţiile, turismul, comerţul interior de bunuri şi servicii, asigurări, remunerarea muncii, forţa de muncă şi şomajul, situaţia demografică, infracţiuni.
27.11.2018 A fost plasată culegerea statistică "Balanţa energetică a Republicii Moldova", ediţia 2018
„Balanța energetică a Republicii Moldova” reprezintă o culegere statistică amplă, care prezintă indicatorii statistici privind formarea resurselor primare și generale de energie, distribuţia şi consumurile energetice finale pe principalele activităţi ale economiei naţionale, în perioada anilor 2010-2017.
27.11.2018 În anul 2017 jumătate din toate resursele energetice din țară au fost consumate de către populație
În anul 2017 peste 50% din toate resursele energetice din țară au fost consumate de către populație. Consumul de energie în sectorul transporturilor a constituit 28% din consumul final energetic și doar 10% au fost consumate în sectoarele de comerț și servicii publice și 8% în sectorul industrial.
22.11.2018 Runda de instruire a utilizatorilor de date sensibile la dimensiunea de gen continuă
În perioada 22-23 noiembrie 2018, statisticienii Biroului Național de Statistică în calitate de traineri, continuă cursul de instruire cu genericul „Utilizarea statisticilor de gen”, care de această dată este destinat reprezentanţilor organizaţiilor societăţii civile active în domeniul promovării drepturilor femeilor şi asigurării egalităţii de gen.
20.11.2018 De Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor BNS publică un set de infografice despre situația copiilor
Astăzi, 20 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Copilului înființată în anul 1989, de către UNICEF. Biroul Național de Statistică cu ocazia acestei zile a publicat pe site-ul oficial un de set de infografice elaborat în anul precedent cu susținerea UNICEF Moldova, și actualizat acum cu datele pentru anul 2017.
12.11.2018 Sistarea raportării lunare prin intermediul Raportare.md
În atenția tuturor respondenților! Biroul Național de Statistică informează că, începând cu data de 12.11.2018, transmiterea formularelor statistice LUNARE prin intermediul platformei www.raportare.md este SISTATĂ.
Termen de depunere a documentelor: 2 noiembrie 2018
Biroul Național de Statistică anunță concurs pentru ocuparea funcţiei vacante de operator de interviu în mai multe localități din Republica Moldova.
19.10.2018 Ziua Profesională a Statisticianului în Republica Moldova
Data de 20 octombrie este o zi importantă în calendar pentru Republica Moldova, fiind celebrată pentru a-l 9-lea an consecutiv, Ziua Profesională a Statisticianului. În această zi este sărbătorită și Ziua Europeană a Statisticii de către țările membre a UE, la inițiativa Comitetului Consultativ European pentru statistică, care prin această inițiativă lansată în anul 2016, și-a propus să sporească gradul de conștientizare în rândul cetățenilor europeni cu privire la importanța, valoarea și puterea statisticii oficiale.
16.10.2018 Training privind utilizarea datelor statistice pentru îmbunătățirea proceselor de luare a deciziilor
Astăzi, 16 octombrie 2018, la Biroul Național de Statistică s-a desfășurat training-ul privind sursele și modul de accesare a datelor statistice pentru reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și U.T.A. Găgăuzia.
15.10.2018 Specialiștii BNS participă la Conferința Internațională a Statisticienilor în domeniul Muncii
În perioada 10-19 octombrie 2018, specialiștii Biroului Național de Statistică, participă la cea de-a 20-a Conferință Internațională a Statisticienilor pe domeniul Statistica Muncii, care se desfășoară la sediul Organizației Internaționale a Muncii din Geneva, Elveția. La eveniment participă experți ai Ministerelor Muncii și Oficiilor Naționale de Statistică.
12.10.2018 BNS primește asistență tehnică din partea Băncii Mondiale privind implementarea metodei cartografierii sărăciei
Astăzi, 12 octombrie 2018, la Biroul Național de Statistică, a fost organizată masa rotundă cu genericul “Implementarea metodologiei de estimare a indicatorilor sărăciei la nivel de localitate în Republica Moldova”. La eveniment au participat experții Băncii Mondiale, Paul Corral și Alexandru Cojocaru, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și ai Institutului Național de Cercetări Economice.
02.10.2018 BNS găzduiește Seminarul regional privind Compilarea Tabelului Resurse-Utilizări
În perioada 2-4 octombrie, Republica Moldova va găzdui Seminarul regional cu genericul “Compilarea Tabelelor Intrări-Ieșiri și Resurse-Utilizări”, dedicat țărilor din Europa de Est, Caucaz, Asia Centrală și Sud Est. Atelierul este organizat de către Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE) și Direcția de Statistică a Națiunilor Unite (UNSD).
26.09.2018 Specialiștii de la Institutul de Statistică din Albania
în vizită de studiu la Biroul Național de Statistică
În perioada 26-27 septembrie 2018, un grup de specialiști de la Institutul de Statistică din Albania (INSTAT) se vor afla în vizită de studiu la Biroul National de Statistică, tematica vizitei fiind comunicarea internă prin intermediul instrumentului online Intranet.În cadrul acestei vizite, statisticienii din Albania se vor familiariza cu experiența BNS în ceea ce priveşte îmbunătățirea comunicării din cadrul oficiului de statistică prin elaborarea și implementarea unui instrument de comunicare internă, precum Intranetul.
Termenul limită de depunere a documentelor – pînă la 15 octombrie 2018, ora 17:00
Biroul Naţional de Statistică anunţă concursul pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul Direcţiei Generale pentru Statistică a mun. Chişinău.
21.09.2018 "Buletinul statistic trimestrial, ianuarie-iunie 2018" plasat pe pagina web
Buletinul conţine date sub formă de tabele vizând indicatorii statistici în dinamică, ce caracterizează situaţia socială, economică şi demografică a ţării. Se prezintă informaţia vizând principalii indicatori social-economici a ţărilor CSI. Pentru indicatorii de bază sunt expuse precizări metodologice.
Data desfăţurării interviului - 10 septembrie 2018, ora 14:00
Biroul Naţional de Statistică anunţă lista candidaţilor admişi la interviu.
07.09.2018 Publicaţia trimestrială "Situaţia social-economică a municipiului Chişinău în ianuarie-iunie 2018" plasată pe pagina
Ediţia dată conţine informaţii statistice privind situaţia economică, socială şi demografică a municipiului Chişinău. Publicaţia conţine indicatori statistici vizînd: industria, agricultura, investiţiile în active materiale pe termen lung şi construcţii, transporturile, comunicaţiile, turismul, comerţul interior de bunuri şi servicii, asigurări, remunerarea muncii, forţa de muncă şi şomajul, situaţia demografică, infracţiuni.
04.09.2018 A fost plasată publicaţia statistică "Aspecte privind nivelul de trai al populaţiei în 2017"
„Aspecte privind nivelul de trai al populaţiei în 2017” este o publicaţie statistică anuală, ce conţine informaţie privind nivelul de bunăstare al populaţiei şi în special, a veniturilor, cheltuielilor, condiţiilor de trai, posedarea mărfurilor de folosinţă îndelungată, consumului în gospodărie etc.
04.09.2018 BNS lansează cercetarea în domeniul antreprenoriatului
Un studiu NOU privind Dezvoltarea Mediului de Afaceri va fi desfășurat de către BNS în perioada 5‑25 septembrie 2018! Obiectivul cercetării este de a identifica problemele cu care se confruntă antreprenorii la etapa de inițiere și desfășurare a unei afaceri, dar și a factorilor care creează impedimente în dezvoltarea acesteia. Totodată, cercetarea dată va asigura informarea societății despre situația privind mediul de afaceri și implicarea femeilor în acest sector, precum și schimbările care s-au produs în ultimii ani.
Data desfăţurării interviului - 30 iulie 2018, ora 15:00
Biroul Naţional de Statistică anunţă lista candidaţilor admiși la interviu.
25.07.2018 Runda de consultare a utilizatorilor de date statistice în contextul elaborării Programului de Lucrări Statistice 2019 continuă
Pe data de 24 iulie curent, la Biroul Național de Statistică, s-a desfășurat a patra ședință a grupului de lucru intersectorial pe domeniul statistica socială și demografie, la care au participat reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Agenția Serviciilor Publice, Banca Națională, mediul academic și societatea civilă.
Data desfăşurării probei scrise - 25 iulie 2018, ora 10:00
Biroul Naţional de Statistică anunţă lista candidaţilor admişi la proba scrisă.
18.07.2018 Actualizarea statutului indicatorilor ODD naționalizați
Astăzi, 18 iulie curent, la Biroul Național de Statistică s-a desfășurat prima ședință a grupului tehnic privind revizuirea statutului actual al indicatorilor de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă naționalizați în 2016. Specialiștii BNS urmează să evalueze indicatorii de dezvoltare durabilă produși de Birou din punct de vedere metodologic, conformitatea și disponibilitatea acestora conform cerințelor stabilite la nivel global.
17.07.2018 Sedința grupului intersectorial pe domeniul economie si mediul de afaceri, cluster II
Astăzi, 17 iulie curent, la Biroul Național de Statistică (BNS), s-a desfășurat a doua ședință a grupului de lucru intersectorial privind domeniul economie și mediul de afaceri, la care au participat reprezentanții Băncii Naționale și Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Termenul limită de depunere a documentelor – pînă la 06 august 2018, ora 17:00
Biroul Naţional de Statistică anunţă concursul pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul Direcţiei Generale pentru Statistică a mun. Chişinău.
13.07.2018 Prima runda de consultare a utilizatorilor de date statistice în contextul elaborării PLS 2019
Astăzi, 13 iulie curent, la Biroul Național de Statistică (BNS), a avut loc prima ședință a grupului de lucru intersectorial pe domeniul economie și mediu de afaceri, la care au participat reprezentanții administrației publice centrale, Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, societății civile și mediului academic.
11.07.2018 Atelier de lucru: Indicatorii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ce țin de agricultură și alimentație
În perioada 10-13 iulie, la Chișinău se desfășoară atelierul de lucru privind Indicatorii de Dezvoltare Durabilă din domeniul agricultură și alimentație. Pe durata a 3 zile, experți internaționali FAO au misiunea să faciliteze înțelegerea metodologiilor internaționale stabilite pentru monitorizarea indicatorilor de dezvoltare durabilă ce țin de agricultură și alimentație: nr.2 – Zero Foame; nr. 14 – Viața sub apă; nr. 15 – Viața pe pământ.