Biroul Naţional de Statistică anunţă despre lansarea rezultatelor cercetării "Tranziţia de la şcoală la muncă în Republica Moldova".
Cercetarea statistică "Tranziţia de la şcoală la muncă (TSM)" este un modul complementar, ataşat Anchetei Forţei de Muncă (AFM) care s-a realizat în luna martie 2013. Cercetarea a fost organizată şi desfăşurată graţie asistenţei tehnice din partea Proiectului "Work4Youth" (W4Y – muncă pentru tineri) în cadrul Proiectului "Programul Biroului Internaţional al Muncii (BIM) Ocuparea Tinerilor", finanţat de Fondul MasterCard. (Fondul MasterCard ajută persoanele, care trăiesc în sărăcie, oferindu-le posibilităţi de dezvoltare şi învăţare/ instruire).
Cadrul analitic al TSM permite utilizatorilor să evalueze, în primul rând, caracteristicile tinerilor, care se află încă în şcoală, care sunt ocupaţi (inclusiv pe cont propriu), care sunt şomeri sau se află în afara forţei de muncă din alte motive, decât instruirea / învăţătura în cadrul sistemului de educaţie.
Rezultatele cercetării sunt utilizate pentru a estima:
- numărul persoanelor tinere, care au finisat tranziţia spre ocupare/loc de muncă stabil sau satisfăcător;
- numărul persoanelor tinere, care încă se află în tranziţie;
- numărul persoanelor, care nu se află încă în tranziţie deoarece se află în „şcoală” (continuă studiile), sau sunt în afara pieţei muncii şi nu planifică să lucreze pe viitor.
Cercetarea statistică poate fi găsită la rubrica: Produse şi servicii / Publicaţii / Tranziţia de la şcoală la muncă în Republica Moldova
Persoană de contact:
Elena Vâtcărău,
şef al direcţiei statistica pieţei muncii
tel. 0 22 40 30 99