RO RU EN
Benzi RSS
Actualizat la: 03.08.2023
Prima /
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă
Versiune tipar
 

Faceți click pe imagine pentru a vedea mai multe informații

sdg-ro-02.png

Ce sunt Obiectivele de Dezvoltare Durabilă?

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), altfel cunoscute ca Obiectivele Globale, sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta și pentru a asigura faptul că toți oamenii se bucură de pace și de prosperitate.

Aceste 17 obiective se bazează pe succesele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, iar acum acoperă și domenii noi, precum schimbările climatice, inegalitatea economică, inovațiile, consumul durabil, pacea și justiția, printre alte priorități. Obiectivele sunt interconectate - de multe ori cheia succesului într-un domeniu va implica abordarea unor aspecte mai frecvent asociate cu alt domeniu.

În scopul monitorizării ODD a Agendei 2030 la nivel global a fost aprobat un set de indicatori în număr de 241, conform cărora va fi evaluată fiecare țară la nivel regional și global. Setul de indicatori ODD a fost elaborat de către grupul de experți ODD (IAEG-SDGs) , creat de către Comitetul pentru Statistică a ONU (sesiunea 46), și care include 50 reprezentanți ai țărilor membre a ONU, precum și observatori din cadrul organizațiilor internaționale.

Lista indicatorilor globali ODD este formată din 241 indicatori. Indicatorii ODD sunt formulați reieșind din obiectivele globale stabilite și au drept scop raportarea la nivel global a unor indicatori comparabili în spațiu și timp. Pe de altă parte, indicatorii globali au menirea de a atenționa guvernele asupra celor mai stringente probleme și necesitatea de a prioritiza acțiunile la nivel național și regional, inclusiv prin acordarea de asistență pentru dezvoltare.

În procesul de naționalizare a ODD-lor setul de indicatori globali urmează să fie complementat cu indicatori adiționali, ce relevă contextul și prioritățile naționale. În procesul de identificare a indicatorilor naționali este important să fie respectate criteriile de bază pentru un indicator statistic, precum universal acceptabil şi măsurabil, corespunde anumitor cerinţe de calitate, este relevant în contextul țintelor naţionalizate. 

Notă:

Țintele naționalizate, indicatorii naționalizați și datele statistice prezentate în această rubrică sunt preluate din Raportul „Naționalizarea indicatorilor pentru ODD”,  și Adaptarea Agendei 2030 de Dezvoltarea Durabilă la contextul Republicii Moldova elaborate de către Expert-Grup în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova și ONU Moldova în anul 2017 și prezintă situația la acel moment. În prezent are loc următoarea etapă de revizuire a indicatorilor, astfel unii indicatori pot fi revizuiți sau complementați ulterior. 

 
Noutăți
18.07.2018
Actualizarea statutului indicatorilor ODD naționalizați
Astăzi, 18 iulie curent, la Biroul Național de Statistică s-a desfășurat prima ședință a grupului tehnic privind revizuirea statutului actual al indicatorilor de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă naționalizați în 2016. Specialiștii BNS urmează să evalueze indicatorii de dezvoltare durabilă produși de Birou din punct de vedere metodologic, conformitatea și disponibilitatea acestora conform cerințelor stabilite la nivel global.
 
 
Noutăți legate de ODD
»  Noutăți -site-ul BNS
»  Noutăți -site-urile partenerilor
Documente relevante

»  Raportul „Naționalizarea indicatorilor pentru ODD”
»  Ghid privind naționalizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă
»  Adaptarea Agendei 2030 de Dezvoltarea Durabilă la contextul Republicii Moldova
»  Notă de concept privind viziunea Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030”
»  Proiectul „Strategia Naţională de Dezvoltare Moldova 2030”
»  Raport de evaluare intermediară a Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2020"

Raportul de Evaluare Națională Voluntară 2020
  
Raportul ENV
Anexă statistică la
Raportul ENV

Statistici_ODD_2020.PNG
Publicații

Balanta_infografic.PNG Infografic Balanța energetică pe înțelesul tuturor

ODD pe site-uri oficiale

»  ONU/PNUD Moldova
»  ONU
»  Eurostat

Referințe utile

»  Obiectivele Dezvoltării Mileniului (ODM)

Parteneriate

  Guvernul Republicii Moldova fao_ifaj.png

 
 
Prima Contact Harta
 
Comunicate de presă  / Banca de date statistice  / Statistici pe domenii  / Produse şi servicii  / Recensăminte  / Metadate  / Standardul SDDS al FMI  / Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  /  Raportare electronică  / Formulare și clasificări  / Despre BNS  / Transparenţa în procesul decizional  / Cooperare internaţională  /  Noutăţi şi evenimente  / Referinţe utile  / Achiziţii publice  / Funcţii vacante
Sus
vizitatori în decurs de 30 zile
 
Copyright © 2024 BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ
Condiții de utilizare | Protecția datelor cu caracter personal
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
Creat de Trimaran